Μια νέα μελέτη παρατήρησε ότι ο συνδυασμός μελιού μάνουκα και ενός κοινού αντιβιοτικού μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά μια δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη των πνευμόνων. Επιπρόσθετα, η προσθήκη μελιού φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά τις παρενέργειες από τη λήψη του φαρμάκου που μπορεί να πάρει κανείς...σκέτο.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το μέλι μάνουκα φημίζεται για το μεγάλο εύρος των ιατρικών του ιδιοτήτων. Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες είναι μερικά από τα οφέλη του. Το μέλι μάνουκα προέρχεται από μέλισσες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες επικονιάζουν τον θάμνο leptospermum scoparium — που ονομάζεται επίσης τεϊόδεντρο.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι είναι ικανό να «σκοτώσει» μια σειρά από διαφορετικές βακτηριακές λοιμώξεις οι οποίες είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, όπως και το Mycobacterium abscessus, το οποίο τυπικά μολύνει ασθενείς με κυστική ίνωση ή βρογχεκτασίες.
Η κυστική ίνωση είναι μια διαταραχή που απειλεί τη ζωή καθώς καταστρέφει τους πνεύμονες και το σύστημα πέψης. Υπάρχουν 105.000 περιπτώσεις αυτής της πάθησης παγκοσμίως. Η βρογχεκτασία είναι μια πάθηση κατά την οποία οι αεραγωγοί των πνευμόνων είναι κατεστραμμένοι και είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσουν την βλέννα.
Από την στιγμή που το μυκοβακτηρίδιο abscessus ανήκει στην ίδια οικογένεια με την φυματίωση και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε ασθενείς με προϋπάρχουσες ασθένειες, η ομάδα εξέτασε κατά πόσο ένας νεφελοποιητής - μια συσκευή που παράγει σπρέι του υγρού για τους ασθενείς που μπορούν να κάνουν εισπνοή - το συνδύασαν με μέλι μάνουκα σε μικρότερη από τη συνηθισμένη δόση και τώρα θα μπορούσαν να προσθέσουν αυτή τη φυσική ουσία στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες για τις λοιμώξεις των πνευμόνων.
Η χρήση του νεφελοποιητή σε συνδυασμό με το μέλι αυτό και μικρότερη δόση του φαρμάκου αμικασίνη αποτελεί τη νέα θεραπεία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το σπρέι αυτό που έχει ως βάση το μέλι βελτίωσε την βακτηριακή κάθαρση σε δείγματα από 16 μολυσμένους ασθενείς που είχαν κυστική ίνωση.
Τυπικά οι γιατροί συνταγογραφούν ένα κοκτέιλ αντιβιοτικών, που περιλαμβάνουν πάνω από 12 μήνες αντιμικροβιακής χημειοθεραπείας. Η δόσης της αμικασίνης συνήθως αποτελείται από 16 μικρογραμμάρια ανα χιλιοστόλιτρο (milliliter). Παρόλα αυτά οι ερευνητές λένε ότι αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι το θεραπευτικό αυτό σχήμα θα θεραπεύσει την μόλυνση. Επιπρόσθετα, αυτή η δόση της αμικασίνης μπορεί να προκαλέσει αντίστροφες παρενέργειες στους ασθενείς.
Στη νέα θεραπεία με μέλι χρησιμοποιήθηκαν δύο μικρογραμμάρια ανα χιλιοστρόλιτρο, γεγονός που μείωσε σημαντικά το ρίσκο οι ασθενείς να έχουν παρενέργειες στην αμικασίνη. Η χρήση αυτού του συνδυασμού είναι πολλά υποσχόμενα για την θερεπαεία αυτών των τρομερών πνευμονολογικών λοιμώξεων. Χρειαζόμαστε νέα θεραπεία στο μέλλον και αυτή, όπως ελπίζουν οι ειδικοί μπορεί να δοκιμαστεί και να γίνουν περισσότερες αναλύσεις σχετικά.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Microbiology.
Πηγή: studyfinds.org