Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα δεν ανταποκρίνονται πλέον στα δραστικά συστατικά, ή αντιμικροβιακούς παράγοντες, των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους. Όταν τα αντιβιοτικά (τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων) και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες καθίστανται αναποτελεσματικοί, οι λοιμώξεις καθίστανται δύσκολα ή αδύνατο να αντιμετωπιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, σοβαρών ασθενειών και θανάτου.
Η ΑΜR συμβάλλει σε σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπινους θανάτους μόνο από βακτηριακές λοιμώξεις κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων, οδήγησε τον ΠΟΥ να αναδείξει την ΑΜΡ ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Η κύρια κινητήρια δύναμη της ΑΜΡ -η οποία απειλεί ανθρώπους, ζώα, φυτά και το περιβάλλον- είναι η κακή και υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την παραγωγή τροφίμων. Για να καθοδηγήσουν την επείγουσα δράση που απαιτείται, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει πολυτομεακά εθνικά σχέδια δράσης (ΕΣΔ) για την ΑΜΡ. Τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία από την ετήσια έρευνα αυτοαξιολόγησης των χωρών για την παρακολούθηση της ΑΜΡ, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή των ΕΣΔ των χωρών, δείχνουν ότι ενώ το 93% των χωρών έχουν καταρτίσει ΕΣΔ για την ΑΜΡ και το 68% εφαρμόζουν ορισμένα στοιχεία των σχεδίων τους, μόνο το 27% των χωρών διαθέτουν ΕΣΔ με κοστολογημένο και προϋπολογισμένο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης, και μόνο το 11% των χωρών έχουν προβλέψει στον εθνικό τους προϋπολογισμό χρηματοδοτικές διατάξεις για τη στήριξη των ΕΣΔ για την ΑΜΡ. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της ηγεσίας της ΑΜΡ στις χώρες, καθώς και για πρόσθετη οικονομική και τεχνική στήριξη των χωρών για την ανάπτυξη, την ιεράρχηση, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των ΕΣΔ τους.
Προκειμένου να βελτιωθεί η χρήση αντιμικροβιακών στον άνθρωπο σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει το βιβλίο Access, Watch, Reserve (AWaRe) για τα αντιβιοτικά. Η έκδοση περιέχει τεκμηριωμένη καθοδήγηση σχετικά με τη βέλτιστη θεραπεία για περισσότερες από 30 κοινές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων που δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνεργάζεται με τις χώρες για τον καλύτερο τρόπο προσαρμογής του βιβλίου στις εθνικές ανάγκες. Εκδόσεις στα γαλλικά και στα ισπανικά θα δημοσιευθούν κατά τη διάρκεια της WAAW.
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την ΑΜΡ - με θέμα "Προλαμβάνουμε μαζί την μικροβιακή αντοχή" - προωθεί κοινές δράσεις από ηγέτες και κοινότητες σε διάφορους τομείς που εργάζονται για τη διατήρηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων και την προστασία της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος. Αυτό το σημαντικό θέμα θα αποτελέσει βασικό σημείο εστίασης στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ανθεκτικότητα στην ΑΜΚ τον Σεπτέμβριο του 2024, κατά την οποία οι χώρες θα κληθούν να αναλάβουν τολμηρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ΑΜΚ και να εργαστούν για την επίτευξη διεθνώς συμφωνημένων στόχων και την επιτάχυνση της δράσης στις χώρες.