Πόσοι έχετε βρεθεί να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα στη δουλειά ή στην καφετέρεια; Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως όταν κάθεστε σταυροπόδι για πολλή ώρα αλλάζετε τη στάση του σώματος σας κάνοντας την γνωστή ενναλλαγή του ποδιού σας από το δεξί στο αριστερό και το αντίστροφο. Ωστόσο έχετε αναρρωτηθεί γιατί το κάνετε αυτό; Ίσως γιατί σας «ενοχλεί» θα μπορούσε να είναι μια ενδεχόμενη απάντηση.
Ο δρ. Άνταμ Τέιλορ, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας τα ερευνητικά του ευρήματα, εξηγεί τον λόγο που η συνήθεια αυτή δεν είναι τόσο «αθώα» απ' όσο φαίνεται.
Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας και η ομάδα του, μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνας που συνέλεξαν, διαπίστωσαν πως παρόλο που το σταυροπόδι είναι σχετικά μια ευχάριστη και αυθόρμητη συνήθεια που την κάνουν πολλοί στην καθημερινότητα τους, αποτελεί ταυτόχρονα και μια «επικύνδυνη» στάση του σώματος καθώς μπορεί να βλάψει την υγεία προκαλόντας διάφορες δυσλειτουργίες.
Την απόψη αυτή συμμερίζονται και άλλες έρευνες, οι οποίες επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση.
Ειδικότερα, το σταυροπόδι, σύμφωνα με έρευνα, θα μπορούσε να «χαλάσει» την ευθυγράμμιση των γοφών, με τον ένα να είναι ψηλότερο από τον άλλον. Σε μια άλλη, πάλι, μελέτη διαπιστώθηκε ότι μεταβάλλεται η ταχύτητα με την οποία κινείται το αίμα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στα κάτω άκρα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων.
Πώς αυτή η συνήθεια βλάπτει την υγεία;
Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το να σταυρώνουμε τα γόνατα είναι χειρότερο από το να τα σταυρώνουμε τους αστραγάλους, επειδη με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η αρτηριακή πίεση λόγω της φλεβικής στάσης του αίματος.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις που φέρει, αυτή η συνήθεια, στο σκελετό, οι ερευνητές τονίζουν πως όσο συχνότερα κάθεστε σταυροπόδι, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσετε αλλαγές στα μήκη των μυών και στις ρυθμίσεις των οστών στη λεκάνη, ενώ θα μπορούσε να προκληθεί και κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των ώμων. Η ανισορροπία θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει στον κίνδυνο εμφάνισης σκολίωσης.
Επιπλέον, η σωστή θέση του κεφαλιού θα μπορούσε να αλλάξει, λόγω αλλαγών στα οστά του αυχένα, καθώς η σπονδυλική στήλη προσπαθεί να διατηρήσει το κέντρο βάρους πάνω από τη λεκάνη.
Ο αυχένας επηρεάζεται επειδή η μια πλευρά είναι πιο αδύναμη από την άλλη. Η ίδια ανισορροπία μπορεί να παρατηρηθεί και στους μύες της λεκάνης και του κάτω μέρους της πλάτης, ως αποτέλεσμα της κακής στάσης του σώματος και των πιέσεων που προκαλεί το σταυροπόδι.
Ακόμη μια περίεργη επίπτωση παρατηρείται στο σπέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία των όρχεων πρέπει να είναι μεταξύ 2°C και 6°C χαμηλότερη από την κανονική θερμοκρασία του σώματος. Μέσω της καθιστής θέσης, όμως, το σταύρωμα των ποδιών μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία των όρχεων έως και 3,5°C, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ποιότητα του σπέρματος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λόγω των διαφορών στην ανατομία των ανδρών και των γυναικών είναι πιθανώς πολύ πιο εύκολο για τις γυναίκες να κάθονται σταυροπόδι – ιδίως επειδή οι άνδρες έχουν μειωμένο εύρος κίνησης στο ισχίο.
Ποιοι ωφελούνται από τη στάση αυτή;
Η στάση αυτή, εκτός από αρνητικά έχει και θετικά καθώς για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και ευεργετική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, τα άτομα που έχουν ανόμοιο μήκος στα πόδια, μέσω αυτής της στάσης, προσαρμόζεται το ύψος των δύο πλευρών της λεκάνης, βελτιώνοντας την ευθυγράμμιση.
Επίσης, με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως ορισμένοι μύες του κορμού χαλαρώνουν. Ομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σταυροπόδι βελτιώνει τη σταθερότητα των ιερολαγόνων αρθρώσεων.
Πηγή: the conversation