Αυτή η διάταξη ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου. Ωστόσο, έχει πάρει αρκετές παρατάσεις για να εξεταστούν εξαιρέσεις και θα εφαρμοστεί από τη 1/5/2022.
Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας σε ανακοίνωσή του εκφράζει τον προβληματισμό του, θεωρώντας ότι η εφαρμογή του θα δημιουργήσει προβλήματα στους πάσχοντες αλλά και στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Γιατί ζητάνε την απόσυρση της διάταξης
Ειδικότερα, θεωρούν ότι η εφαρμογή του μέτρου δημιουργεί προβλήματα σε ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) για τους εξής λόγους:
- πολλοί ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι ανοσοκατεσταλμένοι και συνεπώς οι συνεχείς επισκέψεις σε δημόσιες δομές υγείας με πολύ κόσμο τους βάζει σε ένα
- δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που διστάζουν να επισκεφθούν τις εν λόγω δομές κατά την περίοδο που διανύουμε ακριβώς λόγω του φόβου πιθανής έκθεσης τους στον COVID-19.
- μεγάλη αναμονή που υπάρχει για ένα ραντεβού στις δημόσιες δομές υγείας
- Η μη έγκαιρη προμήθεια της φαρμακευτικής αγωγής έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στην υγεία των πασχόντων και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωσή της και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους.
- σε επαρχιακές πόλεις είναι πιθανόν να μην υπάρχει ειδικός ιατρός κάποιας ειδικότητας (π.χ. γαστρεντερολόγος) σε δημόσια δομή υγείας λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης και οι ασθενείς αυτών των περιοχών που είναι ανασφάλιστοι να αναγκάζονται σε μετακίνηση προς κάποια δημόσια δομή υγείας σε μεγάλο αστικό κέντρο, επωμιζόμενοι το κόστος μετακίνησης και της ταλαιπωρίας.
Επίσης πολλοί ανασφάλιστοι ασθενείς με ΙΦΝΕ:
- Παρακολουθούνται από ιδιώτες ιατρούς επί σειρά ετών και με αυτή τη διάταξη τους «απαγορεύεται» η συνέχιση της παρακολούθησής τους από τους γιατρούς που ξέρουν, τους ξέρουν και τους εμπιστεύονται!
- Δεν είναι άποροι ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες ιατρούς.
- Έχουν αναστατωθεί και αγχωθεί με αυτή τη διάταξη καθώς είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν όλο τον ιατρικό προγραμματισμό τους, προκειμένου να βρουν νέο γιατρό σε δημόσιες δομές υγείας για να συνταγογραφούν της αγωγή τους.
- Ακολουθούν την ίδια και επαναλαμβανόμενη αγωγή για μεγάλα διαστήματα, η οποία αλλάζει μόνο όταν η κλινική εικόνα της πάθησής τους αλλάζει, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα υπερσυνταγογράφησης που να αιτιολογεί την τιμωρία τους και την υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων τους από δημόσιες δομές μόνο.
Γι αυτούς τους λόγους, ο Σύλλογος ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη.
«Σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το συγκεκριμένο μέτρο και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αιτούμαστε από το Υπουργείο Υγείας την εξαίρεση των ασθενών με ΙΦΝΕ (κωδικοί Κ50 και Κ51) από αυτό και πιο συγκεκριμένα τη διατήρηση του δικαιώματος της συνταγογράφησης για ανασφάλιστους ασθενείς με ΙΦΝΕ από ιδιώτες ιατρούς ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων, καθώς οι ασθενείς με ΙΦΝΕ παρουσιάζουν συχνά συννοσηρότητες και απαιτείται η παρακολούθησή τους από πολλές ιατρικές ειδικότητες πλέον του γαστρεντερολόγου» καταλήγει.