Πρόκειται για τα πρώτα δεδομένα που επιβεβαιώνουν τις διαταραχές που έχει προκαλέσει η COVID-19 στη ανοσοποίηση των παιδιών με εμβόλια ρουτίνας. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 23 εκατ. παιδιά, τα 17 δεν έλαβαν ούτε μία δόση στο 2020, διευρύοντας τις τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια. Αυτό έχει ως κίνδυνο να μείνουν τα παιδιά απροστάτευτα απέναντι σε ασθένειες θανατηφόρες που μπορούν να προληφθούν, όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα.
Σε σύγκριση με το 2019, 3,5 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την πρώτη δόση εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (DTP-1), ενώ 3 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την πρώτη δόση ιλαράς.
«Αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι μια σαφής προειδοποίηση - η πανδημία COVID-19 και οι σχετικές διαταραχές μας κοστίζουν πολύτιμο έδαφος που δεν μπορούμε να χάσουμε - και οι συνέπειες θα πληρωθούν με ζωές και την ευημερία των πιο ευάλωτων», δήλωσε η Henrietta Fore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. «Ακόμη και πριν από την πανδημία, υπήρχαν ανησυχητικά σημάδια ότι αρχίσαμε να χάνουμε έδαφος στον αγώνα για την ανοσοποίηση των παιδιών από την πρόληψη παιδικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας επιδημίας της ιλαράς πριν από δύο χρόνια. Η πανδημία έχει επιδεινώσει μια κακή κατάσταση. Η διανομή εμβολίων ήταν πάντα άδικη, αλλά δεν έπρεπε να είναι».
Οι χώρες με την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών σε DTP-1
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα παιδιά που δεν έλαβαν μία πρώτη δόση του συνδυασμένου εμβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTP-1):
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες μεσαίου εισοδήματος αντιπροσωπεύουν τώρα ένα αυξανόμενο μερίδιο μη προστατευμένων παιδιών - δηλαδή, τα παιδιά που χάνουν τουλάχιστον μερικές δόσεις εμβολίου. Η Ινδία σημειώνει μια ιδιαίτερα μεγάλη πτώση, με την κάλυψη DTP-3 να μειώνεται από 91% σε 85%.
Επίσης, η έλλειψη χρηματοδότησης, η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, η αστάθεια και άλλοι παράγοντες, δημιουργούν μία ανησυχητική εικόνα στην Περιφέρεια της Αμερικής του ΠΟΥ, όπου η κάλυψη εμβολιασμού συνεχίζει να μειώνεται. Μόνο το 82% των παιδιών εμβολιάζονται πλήρως με DTP, μειωμένο από το 91% το 2016.
Κίνδυνος επανεμφάνισης ασθενειών, όπως η ιλαρά
Ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19, τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας είχαν σταματήσει για αρκετά χρόνια περίπου στο 86%. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το 95% που συνιστά ο ΠΟΥ για προστασία από την ιλαρά - συχνά την πρώτη ασθένεια που επανεμφανίζεται όταν τα παιδιά δεν λαμβάνουν εμβόλια - και δεν επαρκεί για να σταματήσουν άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια.
Οι ανησυχίες δεν αφορούν μόνο ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε επιδημίες. Όντας ήδη με χαμηλά ποσοστά, οι εμβολιασμοί κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) - που προστατεύουν τα κορίτσια από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας - έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το κλείσιμο του σχολείου. Ως αποτέλεσμα, σε όλες τις χώρες που έχουν εισαγάγει το εμβόλιο HPV μέχρι σήμερα, περίπου 1,6 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια δεν εμβολιάστηκαν το 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο 13% κορίτσια εμβολιάστηκαν κατά του HPV, ένα ποσοστό μειωμένο από το 15%, το 2019.