Πρόκειται για το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών, μια ενοχλητική αλλά όχι επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση που ωστόσο μπορεί να δυσχεράνει πολύ την καθημερινή ποιότητα της ζωής μας.
Είναι μια νευρολογική διαταραχή που δημιουργεί ισχυρή, σχεδόν ακαταμάχητη επιθυμία να κινήσουμε τα πόδια μας για να
απαλλαγούμε από μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως η αίσθηση παλμών, το μούδιασμα, ακόμα και ένας ασαφής διαχεόμενος πόνος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο συχνά όταν το σώμα ηρεμεί, συνήθως πριν την βραδινή κατάκλιση. Και
η επιθυμία για κίνηση ώστε να εκτονωθεί η δυσάρεστη αίσθηση, τελικά στοιχίζει στην προσπάθεια μας να χαλαρώσουμε και να αποκοιμηθούμε.
Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το Σύνδρομο αφορά ένα ποσοστό 7-10% του γενικού πληθυσμού αν και συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες ενώ και η ηλικία φαίνεται να είναι παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση του.
Τα συμπτώματα
Κλινικά το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών εμφανίζεται με μια σειρά συμπτωμάτων όπως:
- Αίσθηση ότι η θέση των ποδιών μας είναι άβολη και ανάγκη να μετακινηθούμε.
- Τινάγματα και μικρής έκτασης κινήσεις σχεδόν ακούσιες.
- Αίσθηση κνησμού, καύσου ή συνεχόμενου παλμού στην περιοχή των ποδιών.
- Βάρος, σαν να προσπαθούμε να σύρουμε τα πόδια μας ή μούδιασμα.
Τα ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να αφορούν σε μια πλευρά του σώματος αν και το συνηθέστερο είναι να επηρεάζουν και τις δυο πλευρές ταυτόχρονα.
Η κατάσταση που δημιουργείται λειτουργεί ως ανάσχεση στην προσπάθεια για ξεκούραση και οδηγεί σε διαταραχές ύπνου, εξηγούν οι γιατροί, καθώς η ανάγκη να τεντώσουμε ή να μετακινήσουμε τα πόδια μας, ακόμα και να σηκωθούμε από το κρεβάτι για να ανακουφιστούμε από την δυσάρεστη αίσθηση, δημιουργεί εκνευρισμό και μεταθέτει την ώρα του ύπνου για αργότερα.
Ποιες είναι οι αιτίες που το προκαλούν
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τον μηχανισμό που ευθύνεται για την εμφάνιση του συνδρόμου.
Μια από τις βασικές υποθέσεις είναι ότι σχετίζεται με την λειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση. Η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιεί την ορμόνη ντοπαμίνη για ρυθμίσει μεταξύ άλλων τον τρόπο με τον οποίο κινείται το σώμα. Η έλλειψη ντοπαμίνης μπορεί να ευθύνεται για την προσωρινή αδυναμία του εγκεφάλου να ρυθμίσει αποτελεσματικά την κίνηση οδηγώντας στην εκδήλωση του Συνδρόμου.
Βάσει των ερευνών ωστόσο έχει εξακριβωθεί ότι μια σειρά παραγόντων μπορούν να δρουν επιβαρυντικά:
- Γενετικοί λόγοι: Το Σύνδρομο μπορεί να είναι “κληρονομιά” των γονέων μας, εξαιτίας ενός γενετικού χαρακτηριστικού που σχετίζεται με την διάγνωση του.
- Ανεπάρκεια σιδήρου: Οι χαμηλές τιμές σιδήρου, είναι παράγοντας εμφάνισης του συνδρόμου.
- Υποκείμενο νόσημα: Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις προκαλούν την εμφάνιση του Συνδρόμου ως δευτεροπαθή νόσο.
- Φάρμακα: Αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά της ναυτίας, μπορεί να πυροδοτήσουν το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Εκτός από τις αιτίες που πιθανόν πυροδοτούν το ενοχλητικό σύνδρομο, οι γιατροί επισημαίνουν μια σειρά παραγόντων που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα:
- Αλκοόλ,
- Καφεΐνη,
- Νικοτίνη,
- Ορισμένα φάρμακα και
- Στρες.
Πώς αντιμετωπίζεται
Κατά περίπτωση οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα βιταμινών που φαίνεται να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.
Αυτά μπορεί να είναι συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνονται με βιταμίνη C, αντισπασμωδικά φάρμακα, πρόδρομες ουσίες ντοπαμίνης ή φάρμακα που μετατρέπονται σε ντοπαμίνη στον οργανισμό.
Ορισμένα φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες, τα υπνωτικά ή τα οπιοειδή μπορεί να βοηθήσουν σε σοβαρές περιπτώσεις όμως οι τυχόν παρενέργειες τους συχνά είναι αποτρεπτικές για την χορήγηση τους στο συγκεκριμένο σύνδρομο.
Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ανακουφιστούμε, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η άσκηση, όχι όμως πριν την βραδινή κατάκλιση, φαίνεται να επιδρά ευεργετικά στη μείωση της εμφάνισης των συμπτωμάτων.
Ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό πριν ξαπλώσουμε μπορεί επίσης να δράσει προληπτικά. Όπως και η αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης ή αλκοόλ 2 με 3 ώρες προτού πέσουμε για ύπνο.
Αν ωστόσο η δυσάρεστη αίσθηση εμφανιστεί, ένα χαλαρωτικό μασάζ, περπάτημα μέσα στο σπίτι ή διατάσεις, είναι πιθανό να εκτονώσουν γρηγορότερα την ανάγκη για κίνηση και να μας επιτρέψουν να αφεθούμε επιτέλους στην αγκαλιά του Μορφέα.