Η τελευταία τάση του TikTok, είναι το «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού», με πολλά βίντεο να κάνουν τον γύρω του διαδικτύου έχοντας «ορόσημο» το hashtag #luckygirlsyndrome.
Το «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού» που μπορεί κανείς να δει στο TikTok είναι ουσιαστικά η πεποίθηση ότι η θετική νοοτροπία στη ζωή φέρνει σε κάποιον και θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.
Το προαναφερθέν hashtag συνδέει αμέτρητα βίντεο ατόμων που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ότι δηλαδή αυτή η νέα μορφή θετικής σκέψης μπορεί να βοηθήσει κάποιον να πετύχει τους στόχους του.
Εάν δεν έχετε ήδη συναντήσει ένα από αυτά τα βίντεο, πολλά από αυτά περιλαμβάνουν νεαρές γυναίκες που δηλώνουν «τόσο τυχερές» – χρησιμοποιώντας επιβεβαιώσεις όπως: «Είμαι τόσο τυχερός, ό,τι επιθυμεί η καρδιά μου θα έρθει σε μένα».
Πολλά από τα βίντεο δίνουν παραδείγματα πρόσφατων τυχερών γεγονότων που συνέβησαν μετά τη χρήση αυτών των θετικών επιβεβαιώσεων, όπως το ότι μπορεί να έλαβαν ένα απροσδόκητο εισόδημα χρημάτων, να βρήκαν μια καλή δουλειά.
Η τάση αυτή ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, στην πραγματικότητα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Εξού και το όνομα του ως «σύνδρομο», μια λέξη που συμπληρώνει συνήθως μια ασθένεια όπως «σύνδρομο ξένης προφοράς» κ.ο.κ.
Πώς ξεκίνησε η τάση του «Σύνδρομου του Τυχερού Κοριτσιού»
Η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας του «Συνδρόμου Τυχερών Κοριτσιών» ενδεχομένως όπως αναφέρει η Washington Post να ξεκίνησε από την Λάουρα Γκαλέμπ, μια 22χρονη δημιουργό που τον Δεκέμβριο δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok για τη γοητευτική ζωή της, με τη λεζάντα «Ας μιλήσουμε για το σύνδρομο του «Τυχερού κοριτσιού».
«Δεν υπάρχει κυριολεκτικά καλύτερος τρόπος για να εξηγήσω ότι οι πιθανότητες είναι εντελώς υπέρ μου», είπε η Γκαλέπ στο κοινό της καθώς έβαζε το μακιγιάζ της, προσθέτοντας: «Συνεχώς λέω ότι τα πιο σπουδαία πράγματα μου συμβαίνουν πάντα απροσδόκητα».
Η δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου ανέφερε μάλιστα πως η επιτυχία που βιώνει τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην θετική της σκέψη.
«Απλώς προσπάθησε να πιστεύεις ότι τα πράγματα που θέλεις μπορούν να έρθουν σε εσένα», είπε η Λάουρα Γκάλεμπ επισημαίνοντας πως έτσι θα αλλάξει όλη σου η ζωή.
Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού, στην ουσία του, βασίζεται σε αυτό που ονομάζεται «νόμος της έλξης», μια φιλοσοφία που ισχυρίζεται ότι το να θέλουμε κάτι πολύ και να σκεφτόμαστε συνέχεια γι΄αυτό, εν τέλει έρχεται.
Η έννοια έχει απομυθοποιηθεί ως ψευδοεπιστήμη, αν και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η επίδραση μιας θετικής νοοτροπίας είναι πραγματική.
Απόψεις για το «Σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού»
Πολλές οι απόψεις που ακούγονται για το συγκεκριμένο σύνδρομο μεταξύ αυτών είναι και της Μέλοντι Γουόκερ, μιας 37χρονης τραγουδίστριας που ζει στο Νάσβιλ, η οποία αποκάλεσε την συγκεκριμένη τάση ως «τοξική πνευματικότητα» που καταλήγει να κάνει τους ανθρώπους να αυτομαστιγώνονται σε οτιδήποτε δεν γίνεται όπως το θέλουν.
«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πώς όσα πράγματα ακούγονται τόσο όμορφα και ευγενικά μπορούν να να τους βλάψουν», είπε η Γουόκερ προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι που να προσφέρει εύκολη λύση.
Τέλος από την πλευρά του ο Γκάμπριελ Οέττινγκεν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επισήμανε πως το να ονειροπολεί κάποιος για το μέλλον μπορεί να του τονώσει τη διάθεσή, ωστόσο οι μελέτες έχουν αποδείξει πως οι φαντασιώσεις και οι θετικές σκέψεις δεν οδηγούν πάντα στην επίτευξη των στόχων.
Άστοχη αισιοδοξία
Όπως έγινε αναφορά και παραπάνω το συγκεκριμένο σύνδρομο, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, γεγονός που φαίνεται κατα κάποιο τρόπο από το όνομα του (σύνδρομο).
Ερευνητές αναφέρουν πως πρόκειται για μια «σκοτεινή πλευρά» καθώς αυτή υπονοείται στο όνομά του -λέγεται σύνδρομο αντί για προσέγγιση- και επίσης επειδή απευθύνεται μόνο σε γυναίκες.
Τα περισσότερα βίντεο σχετικά με το θέμα μιλούν αποκλειστικά για την εκδήλωση μέσω της σκέψης – δεν δίνεται μεγάλη έμφαση στη δράση.
Ειδικότερα, αυτό που τονίζουν στα βίντεο είναι ότι αυτό που εκδηλώνετε προς στο σύμπαν είναι αυτό που θα πάρετε σε αντάλλαγμα. Έτσι, αν νομίζετε ότι είστε φτωχοί ή αποτυχημένοι, αυτό θα λάβετε πίσω.
Προφανώς αυτό είναι ένα πολύ ανούσιο μήνυμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το οποίο πιθανότατα θα κάνει κακό στην αυτοεκτίμηση των ανθρώπων που δεν αισθάνονται ιδιαίτερα τυχεροί – πόσο μάλλον εκείνων που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες.
Η μελλοντική ονειροπόληση, η φαντασία και η οπτικοποίηση είναι ένα φυσιολογικό και υγιές πράγμα που κάνουν σχεδόν όλοι. Σύμφωνα με έρευνες, στην πραγματικότητα όταν κάοποιος σκέφτεται το μέλλον, αμέσως οραματίζεται τα σχέδια που μπορεί να κάνει για να επιτευχθούν οι στόχοι του.
Χωρίς αμφιβολία, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη δημιουργία μιας πιο θετικής, υγιούς νοοτροπίας που θα βοηθήσει στο να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους.
Ωστόσο, αντί να ζητάτε από το σύμπαν περισσότερο πλούτο, επιτυχία και δύναμη, ίσως θα έπρεπε να ζητάτε περισσότερη συμπόνια, καλοσύνη και υποστήριξη από τον εαυτό σας.
Αντί για το «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού», αν θέλετε να αλλάξετε νοοτροπία και να είστε πιο θετικοί, οι ερευνητές συνιστούν να δοκιμάσετε τον διαλογισμό με αγάπη και καλοσύνη.
Αυτή η μορφή διαλογισμού σας ενθαρρύνει να εστιάσετε στη συμπόνια προς τον εαυτό σας, τους άλλους και τον κόσμο. Μελέτες έχουν βρει ότι όσοι κάνουν διαλογισμό αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα, την κοινωνική σύνδεση και την αυτογνωσία.
Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η σύνδεση με άλλους και το να μοιράζεστε τις ελπίδες σας για το μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη επίτευξη στόχων και προσωπική επιτυχία . Έτσι, αντί να κάθεστε μόνοι σας και να δημιουργείτε βίντεο, βγείτε εκεί έξω και μοιραστείτε τα όνειρά σας με άλλους.
Πηγές: the conversation, Washington Post