Η έκφραση αυτή ωστόσο που την ακούμε συχνά, υπάρχει και σαν όρος στην ιατρική. Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» αποτελεί μια πραγματική διάγνωση η οποία εντοπίζεται αρκετά συχνά.
Σύμφωνα με όσα συνοψίζει το mayoclinic.org, το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» είναι μια προσωρινή πάθηση που «χτυπά» την καρδιά μετά από στρεσογόνες καταστάσεις και έντονα συναισθήματα. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκληθεί μετά από παθολογική ασθένεια ή ακόμα και μετά από ένα χειρουργείο.
Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» διαφέρει από το έμφραγμα, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που έχουν το σύνδρομο αυτό μπορεί να νιώθουν ότι παθαίνουν έμφραγμα. Ευτυχώς, το σύνδρομο αυτό είναι ιάσιμο, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις αιτίες και τα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος και η αίσθηση ότι κόβεται η αναπνοή, κυρίως μετά από ένα γεγονός που ήταν αρκετά στρεσογόνο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ο εγκέφαλος διαχειρίζεται έντονο στρες, είναι πιθανό οι άνθρωποι να βιώνουν το σύνδρομο αυτό.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας το σύνδρομο αυτό «χτύπησε» αρκετούς ανθρώπους, λόγω του στρες που προκαλεί η κατάσταση που δημιουργεί ο κορονοϊός. Η πανδημία που βιώνουμε από ότι φαίνεται βοήθησε τους γιατρούς να προχωρήσουν σε καλύτερη διάγνωση του συνδρόμου αυτού.
Στο παρακάτω βίντεο αρκετοί άνθρωποι περιγράφουν τι ένιωσαν προτού ο γιατρούς τους πει ότι…«ράγισε» η καρδιά τους…
Ποιοι κινδυνεύουν
«Χτυπάει» πιο συχνά τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο αυτό φαίνεται να είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες και είναι πιο σύνηθες όταν κάποιος πρέπει να διαχειριστεί μια πολύ αγχώδη κατάσταση.
Ηλικιωμένοι
Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό είναι πάνω από 50 ετών.
Ψυχικές διαταραχές
Μια προηγούμενη ψυχική διαταραχή επιβαρύνει την κατάσταση. Άτομα τα οποία υποφέρουν από στρες ή κατάθλιψη έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς».
Πιθανές επιπλοκές
Το σύνδρομο αυτό συνήθως είναι παροδικό και δεν προκαλεί χρόνια προβλήματα. Παρόλα αυτά μπορούν να παρουσιαστούν ορισμένες επιπλοκές όπως:
- Πνευμονικό οίδημα
- Χαμηλή πίεση (Υπόταση)
- Αρρυθυμίες
- Συγκοπή, λιποθυμία
- Θρόμβοι αίματος μέσα στην καρδιά λόγω του εξασθενημένου καρδιακού μυός
Απόδοση από το tiphero.com/spike-in-broken-heart-syndrome, https://www.mayoclinic.org