Ο μολυσμένος αέρας είναι δυνατόν να προκαλέσει απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν αμέσως μόλις κάποιος επιβιβαστεί στο όχημα. Τα ευρήματα -που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine- υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των ρύπων των οχημάτων, δεν έχει μόνο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία όπως είναι ήδη αποδεδειγμένο αλλά επιπρόσθετα προκαλεί σχεδόν άμεσες αλλαγές στη φυσιολογία των ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο έναντι σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά.
Πώς έγινε η έρευνα
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που αποτύπωσε την σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την επίδρασή της στην αρτηριακή πίεση σε πραγματικό χρόνο από το εσωτερικό ενός οχήματος εν κινήσει, παρακολουθώντας δείγμα 13 ατόμων στην πυκνή κίνηση του Σιάτλ.
«Μας εξέπληξε το μέγεθος της επίπτωσης στην αρτηριακή πίεση, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα ρύπανσης που μετρήσαμε ήταν σχετικά χαμηλά», δήλωσε ο Δρ. Τζόελ Κάουφμαν, καθηγητής Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
Για να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τους επιβάτες, οι ερευνητές τους παρακολούθησαν κατά την διάρκεια δίωρων διαδρομών σε οδικές αρτηρίες του Σιάτλ.
Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν εξοπλισμένο με πιο ισχυρό φίλτρο αέρα από αυτό που συνήθως διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ενώ οι επιβάτες έφεραν καθόλη την διάρκεια της διαδρομής συσκευή που μετρούσε τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης. Στη συνέχεια οι επιστήμονες κατέγραψαν τα δεδομένα των τιμών ρύπανσης εντός του οχήματος σε διαφορετικές διαδρομές στις οποίες το φίλτρο αέρα ήταν άλλοτε ανοιχτό και άλλοτε κλειστό.
Όπως προέκυψε, κατά μέσο όρο, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των επιβατών αυξήθηκαν σημαντικά - περίπου 4,5 mm υδραργύρου - όταν τα φίλτρα δεν λειτουργούσαν.
Ενδεικτικό της σημασίας των αποτελεσμάτων είναι, εξηγούν οι ειδικοί, ότι η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης που καταγράφηκε είναι ισοδύναμη με εκείνη που μπορεί να προκύψει από μια διατροφή πλούσια σε νάτριο ή ως παρενέργεια κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων που οι γιατροί αποκλείουν σε ασθενείς με υπέρταση.
Παρά τις εντυπωσιακές επιστημονικές παρατηρήσεις, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη έχει περιορισμούς καθώς περιλάμβανε αποτελέσματα μόνο από 13 άτομα και οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της οδήγησης ήταν παρόμοιες αλλά όχι πανομοιότυπες.
Οι αναθυμιάσεις ντίζελ
Οι ερευνητές είχαν και στο παρελθόν συνδέσει την οδική κίνηση με καρδιακές προσβολές. Μια μελέτη στη Γερμανία είχε διαπιστώσει ότι οι πιθανότητες ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες εάν είχε προηγηθεί παραμονή σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος την προηγούμενη ώρα από το επεισόδιο. Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και μετά από έκθεση των ανθρώπων σε αναθυμιάσεις ντίζελ.
Σύμφωνα με εκτίμηση από μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο BMJ, παγκοσμίως περισσότεροι από 8,3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Πηγή: NBCNEWS