Την πρωθυπουργική της θέση στη Νέα Ζηλανδία εγκαταλείπει η Τζασίντα Αρντερν ύστερα από πέντε χρόνια ηγεσία στην κυβέρνηση της χώρας, καθώς όπως δήλωσε είναι πια κουρασμένη και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό έργο και στα καθήκοντα που επιτάσσει.
«Δεν έχω άλλη ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια χθες 18/01 κατά το ετήσιο συνέδριο του κόμματος της, αιφνιδιάζοντας όλους όσους παρευρίσκονταν εκεί.
«Ήρθε η ώρα. Φεύγω, γιατί με έναν τόσο προνομιακό ρόλο έρχεται και η ευθύνη. Την ευθύνη να ξέρεις πότε είσαι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθείς και πότε δεν είσαι» τόνισε.
Εν συνεχεία, η πρωθυπουργός εξήγησε πως έφτασε στο σημείο να πάρει αυτή την απόφαση καθώς δεν «μπορεί να ανταποκριθεί» σε αυτή τη δουλειά που απαιτεί μεγάλες δυνάμεις και πολλή ενέργεια.
«Είμαι άνθρωπος, οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε. Και για μένα, ήρθε η ώρα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια».
Τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση ή αλλιώς burnout
Η επαγγελματική εξουθένωση ή αλλιώς burnout είναι μια ψυχολογική διαδικασία συναφής αλλά όχι ταυτόσημη με το επαγγελματικό άγχος.
Συμβαίνει όταν το εργασιακό περιβάλλον ενός ατόμου είναι τόσο στρεσογόνο που δεν το βοηθάει να κάνει πλέον την δουλειά του με ευχαρίστηση.
Παρόλο που η επαγγελματική εξουθένωση δεν θεωρείται ψυχική νόσος, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει πολύπλευρα τη ζωή των ανθρώπων.
Πολλοί συνηθίζουν να μπερδεύουν την επαγγελματική εξουθένωση με την υπερκόπωση, που αφορά στην εξάντληση του σώματος μετά από πολλές ώρες εργασίας, κάτι το οποίο δεν ευσταθεί.
Σε μια έρευνα του 2021 σε 1.500 Αμερικανούς εργαζομένους, περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι αισθάνονται εξαντλημένοι ως αποτέλεσμα των εργασιακών τους απαιτήσεων ενώ 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Δεκέμβριο σε αυτό που έγινε γνωστό ως η «μεγάλη παραίτηση».
Όπως ανέφερε και η γιατρός, Λότε Ντίρμπιε, που συμμετείχε στη μελέτη, η επαγγελματική εξουθένωση, όπως ορίζεται, δεν είναι μια ιατρική κατάσταση αλλά «μια εκδήλωση χρόνιας αμελητέας πίεσης».
Ακόμη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει την επαγγελματική εξουθένωση ως ένα φαινόμενο στο χώρο εργασίας που χαρακτηρίζεται από αισθήματα εξάντλησης, κυνισμού και μειωμένης αποτελεσματικότητας.
«Ξεκινάς να μη λειτουργείς καλά, χάνεις προθεσμίες, είσαι απογοητευμένος, ίσως είσαι οξύθυμος με τους συναδέλφους σου», λέει ερευνήτρια που μελετά τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Τα συμπτώματα «καμπανάκι» ότι «πάσχετε» από burnout
-
Σηκώνεστε με δυσκολία από το κρεβάτι κάθε πρωί
-
Νιώθετε πως η ώρα στην δουλειά δεν περνάει
-
Νιώθετε πολύ κουρασμένοι, λιγότερο παραγωγικοί και παράλληλα ένα απαισιόδοξο συναίσθημα πως δεν έχετε να προσφέρετε κάτι καινούριο στην δουλειά
-
Βιώνετε έντονα σωματικά συμπτώματα όπως αϋπνία ή υπνηλία, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα
-
Είσαστε διαρκώς οξύθυμοι, μελαγχολικοί, νευρικοί, απαισιόδοξοι
-
Επιθυμείτε να εργάζεστε παραπάνω προκειμένου να αντισταθμίσετε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε
Ποια επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή στο σύνδρομο αυτό;
Τα επαγγέλματα που βιώνουν συχνά το σύνδρομο αυτό είναι συνήθως τα επαγγέλματα υγείας, καθώς υπάρχει άμεση επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές σε αποπροσωποποίηση του εργαζόμενου.
Πλέον, βέβαια, παρατηρείται σε ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα με κύρια αιτία το συνεχόμενο εργασιακό στρες.
Υπάρχει «θεραπεία»; - 8 πρακτικές «λύσεις»
Η «λύση» βρίσκεται στη συνειδητοποίηση και στην αποδοχή του γεγονότος που σας συμβαίνει.
Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, με το να παρατηρήσει διάφορες συναισθηματικές ή συμπεριφορικές αλλαγές σε εσάς.
Η ουσιαστική «θεραπεία», όμως εξαρτάται από εσας τους ίδιους και από το πως θα επιλέξετε να δείτε από εδώ και στο εξής τον εργαζόμενο εαυτό σας.
Ωστόσο, προκειμένου να «θεραπεύσετε» αυτό το σύνδρομο καλό είναι να μπείτε στην διαδικασία και να σκεφτείτε και τις πιθανές αιτίες που ενδεχομένως σας οδήγησαν σε αυτό, με σκοπό να μην τις ξανα επαναλαβετε στο μέλλον.
Οι πιθανές αυτές αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:
- Το εργασιακό άγχος που συσσωρεύεται και δεν εκφράζεται
- Κακή σχέση με συναδέλφους
- Έλλειψη αυτονομίας και ελέγχου στην δουλειά
- Μη μόνιμη θέση εργασίας, ανασφάλεια του εργαζόμενου για το μέλλον του
- Ελάχιστος προσωπικός χρόνος, υπερβολικός αριθμός καθηκόντων
Έτσι αφού έχετε απαριθμήσει τις αιτίες που σας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε πρακτικές λύσεις για να επανέλθετε το συντομότερο δυνατόν.
Μερικές πρακτικές λύσεις είναι οι ακόλουθες:
-
Στοχεύστε στην κάλυψη των σωματικών σας αναγκών όπως καλός ύπνος και σωστή, ισορροπημένη διατροφή.
-
Βρείτε εξωτερικές δραστηριότητες εκτός δουλείας, όπως γυμναστική, χορός κλπ.
-
Ζητείστε για κάποιο χρονικό διάστημα άδεια από την δουλειά. Αυτό θα σας βοηθήσει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας αποφόρτιση.
-
Ζητείστε βοήθεια τόσο στην δουλειά από συναδέλφους όσο και στην προσωπική σας ζωή από φίλους.
-
Θέστε την ερώτηση «τι θυσιάζω πραγματικά για την δουλειά μου;». Συνειδητοποίηση πως πολλές φορές η δουλειά είναι το μέσο.
-
Αναλογιστείτε που ξοδεύετε πραγματικά τον εργασιακό σας χρόνο.
-
Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες από την δουλειά σας και επαναπροσδιορίστε τους στόχους και τα κίνητρά σας. Ο λόγος που ξεκινήσατε τη συγκεκριμένη δουλειά παραμένει ο ίδιος ή έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου;
-
Επιλέξτε έναν ρόλο την φορά. Όταν είσαστε στο γραφείο είναι καλό να εστιάζετε εκεί και όχι στο πόσο κάλοι φίλοι, σύντροφοι ή γονείς είστε. Το ίδιο χρειάζεται να συμβαίνει και όταν φεύγετε από την δουλειά σας.
Πηγή: CNN, The Guardian