Αρχικά εξήγησε τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα λέγοντας το εξής: «Όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει, να τον αναγνωρίζει και στο τέλος να αποδομήσει τον ιό, ώστε να φτιάξει τα αντισώματα τα οποία θα αναγνωρίσουν και θα καταστρέψουν τον ιό οδηγώντας σταδιακά στην ίαση».
Στη συνέχεια εξήγησε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι παρόμοια με τα δικά μας αλλά είναι τεχνητά παρασκευασμένα και τα δίνουμε στους ασθενείς μέσα στη φλέβα τους.
Πρόσθεσε ότι σε σχόλιο του έγκριτου περιοδικού Science σχετικά με πρώιμα κλινικά αποτελέσματα από κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, κάνει λόγο για εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία αυξάνουν τις ελπίδες για αυτές τις θεραπείες αντισωμάτων.
«Φαίνεται ότι στους ασθενείς που χορηγήθηκαν αυτά τα αντισώματα επισπεύτηκε δραματικά η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα. Παρόμοια θεραπεία αντισωμάτων είναι και η θεραπεία πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει και η οποία παρέχεται στην Ελλάδα» κατέληξε.
Ο Μαγιορκίνης προέβλεψε αύξηση κρουσμάτων
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε ότι προς τα τέλη Οκτώβρη πρέπει να αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε παράταση μέτρων
Στην Ελλάδα η πανδημία διατηρεί τα επίπεδα των διαγνώσεων σε περισσότερα από 300 ανά ημέρα με ανοδικές τάσεις, καθότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 400 διαγνώσεις ανά ημέρα σε 3 περιπτώσεις. Η μία είναι και σήμερα
Η τάση επέκτασης της επιδημίας φαίνεται και από τους διασωληνωμένους σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η οποία αυξάνει την πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Από χθες (1/10) αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι πάνω από 80.
«Η δυναμική της πανδημίας παραμένει δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική, με τον αριθμό των διαγνώσεων να υπερβαίνει τις μισές με αυξητικές τάσεις. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων από την έναρξη του δεύτερου κύματος στο πρώτο δεκαημερο του Αυγούστου γίνεται αργά αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις με βραχυχρόνιες εφέσεις. Υπάρχει ακόμα μεγαλο περιθώριο βελτίωσης για να οδηγηθούμε σε σταθεροποίηση και ύφεση».
Ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε ότι δεύτερο κύμα στο βόρειο ημισφαίριο μπαίνει σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταθερά θα επηρεάζεται από τη μείωση της θερμοκρασίας. Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε πιο ζεστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη
«Είναι λογικό να υπάρξει αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτώβρη» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.