Μελέτες αντισωμάτων: Τα πρώτα συμπεράσματα δεν επαρκούν
Οι μελέτες στις οποίες αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έγιναν στη Φινλανδία, στην Καλιφόρνια, στη Γερμανία, τη Δανία και τη Σκωτία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας: "Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία και έως και 14% σε μια περιοχή της Γερμανίας. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, μπορεί να είναι αρκετά πιο υψηλός από αυτόν που καταγράφεται. Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή η παρατήρηση είναι κάτι το οποίο έχει εξηγηθεί αρκετές φορές.
“Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά τους αριθμούς αυτούς. Σε κάθε χώρα και κάθε περιοχή μπορεί να διαφέρουν. Ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε χώρα. Ένας από αυτούς είναι η αξιοπιστία των τεστ που χρησιμοποιούνται”. Επίσης, όπως τόνισε ενδέχεται να καταγράφονται περιστατικά ασθενών που έχουν ανοσία σε άλλους κορονοϊούς, οι οποίοι δεν αφορούν αυτόν τον νέο κορονοϊό σε κάποιες περιπτώσεις.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στις μελέτες και αν γίνονται σύμφωνα με επιδημιολογικά κριτήρια ( τυχαίο δείγμα, συγκεκριμένες ομάδες, η ηλικία και το νόσημα που μπορεί ήδη να έχουν). Επίσης, εξίσου σημαντικό ρόλο στις μελέτες αυτές παίζει σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα των ατόμων του συμμετείχαν στις μελέτες (ασυμπτωματικοί, βαριά νοσούντες κτλ). Η κάθε κατηγορία ασθενή μπορεί να έχει άλλα επίπεδα αντισωμάτων όπως εξήγησε.
Οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στα πραγματικά κρούσματα
“Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε σε ότι αφορά και την θνητότητα”, δήλωσε επίσης ο Σ.Τσιόδρας. Μικρές διαφορές σε κάποιους από αυτούς τους αριθμούς μπορεί να ανεβάζουν προς τα πάνω το επίπεδο θνητότητας ή να την κατεβάζουν.
Επειδή ακριβώς τα συστήματα υγείας επλήγησαν μαζικά σε μικρό χρονικό διάστημα, είτε πρόκειται για μικρό και αδύναμο, είτε για ισχυρό σύστημα υγείας, οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν πολύ σημασία” είπε.
Δεν γνωρίζουμε αν τα αντισώματα μας προστατεύουν και για πόσο
Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός τόνισε ότι ακόμα και αν κάποιος έχει αντισώματα στον κορονοϊό, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε αν όντως μπορούν να μας προστατέψουν και αν ναι για πόσο καιρό, ενώ υπογράμμισε ότι το ποσοστό εκείνο του πληθυσμού που φαίνεται να έχει αντισώματα είναι μικρό.
Επιπρόσθετα, μελέτη που έγινε στην Ισλανδία έδειξε ότι η νόσος προσβάλλει σε μικρό ποσοστό τα παιδιά κάτω των 10 ετών. Eπιπλέον, τα κρούσματα σε γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες ήταν λιγότερα.
Καταλήγοντας ο Σ.Τσιόδρας αναφερόμενος σε μελέτη που έγινε σε 180 άτομα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είπε ότι τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό θρομβώσεων και θρομβωτικών επιπλοκών, με πρωταγωνιστή την πνευμονική εμβολή. Συγκεκριμένα, θρομβώσεις καταγράφηκαν στο 31% των σοβαρά νοσούντων.