Ο Γρηγόρης Βαλτινός μίλησε για το άγχος που τον επηρέασε ως ηθοποιό, μιλώντας στο πλατό του Στούντιο 4 της ΕΡΤ. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πόσο πολύ είχε επενδύσει τη ζωή του στο να πετύχει στον χώρο της υποκριτικής, εξήγησε ότι αυτό τον επηρέασε στη ψυχική του υγεία. Έτσι, περιέγραψε ένα περιστατικό που έπαθε κρίση πανικού πάνω στη σκηνή.
«Δεν είχα πολλά περιθώρια να αποτύχω. Δεν είχα άλλες εναλλακτικές. Δεν είχα καμία βοήθεια, τίποτα. Έπρεπε να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός. Δεν ήθελα να κάνω άλλη δουλειά και άλλη τέχνη γιατί θα ήμουν δυστυχής. Σίγουρα για να επιβιώσει κανείς κάτι επιλέγει να κάνει, αλλά πραγματικά θα ήμουν δυστυχής. Έπρεπε λοιπόν σε αυτό που διάλεξα να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός, πολύ μελετηρός, στοχοπροσηλωμένος. Να προετοιμαστώ πάρα πολύ, να είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ σε οτιδήποτε μου ζητηθεί».
«Ταυτόχρονα είχα και έναν χαρακτήρα ο οποίος εξωτερικά ήταν ήρεμος, εσωτερικά όμως δεν ήταν και το κατάλαβα κάποια στιγμή μετά από περίπου δέκα χρόνια στο θέατρο. Επάνω στη σκηνή έπαθα κρίση πανικού. Έφτασα 180 – 200 παλμούς, δεν μπορούσα να αναπνεύσω και με έπιασε πανικός. Ήμουν 35 χρονών και λέω, κάτι συμβαίνει εδώ πέρα… Κατάλαβα ότι αυτό το πράγμα με έτρωγε από μέσα μου».
Πώς είναι μια κρίση πανικού
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού δεν έχουν τη δυνατότητα να πουν ότι, «παθαίνω κρίση πανικού». Όποιος έχει υποστεί πανικό γνωρίζει ότι τα συμπτώματα είναι ξαφνικά, τρομακτικά και δύσκολα διαχειρίσιμα.
Αγαπημένα πρόσωπα και άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή σας (δάσκαλοι, προπονητές, καλοί φίλοι) μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές υποστήριξης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, αν τους βοηθήσετε να καταλάβουν τι σημαίνει κρίση πανικού και πώς μπορούν να βοηθήσουν.
Δεν λαμβάνεις καμία προειδοποίηση
Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές των κρίσεων πανικού είναι ότι συνήθως συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση. Μπορούν να προκύψουν από το πουθενά, χωρίς προηγούμενα συμπτώματα.
Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικές και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων. Αυτό τα κάνει δύσκολα στη διαχείριση. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κρίσεις πανικού σχεδόν οπουδήποτε, ακόμα και όταν φαίνονται απόλυτα ήρεμοι λίγες στιγμές πριν την επίθεση.
Τα κοινά συμπτώματα των κρίσεων πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Πόνος στο στήθος
- Αίσθημα πνιγμού
- Τρόμος
- Ζάλη
- Ναυτία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ιδρώτας
- Αισθάνεστε ότι τα άκρα σας μουδιάζουν ή μυρμηγκιάζουν
- Ο φόβος του θανάτου
- Ο φόβος της απώλειας του ελέγχου
- Παρεμβατικές, άκρως ανήσυχες σκέψεις
Οι κρίσεις πανικού δεν διαρκούν όσο νομίζεις
Οι κρίσεις πανικού φαίνονται σαν μια αιωνιότητα για τον πάσχοντα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τις αντέξει για πολύ. Ο εγκέφαλος μπαίνει σε λειτουργία μάχης ή πτήσης όταν οι άνθρωποι βιώνουν κρίσεις πανικού.
Οι κρίσεις πανικού συνήθως φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε δέκα λεπτά και υποχωρούν μέσα σε τριάντα λεπτά. Σπάνια διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Αυτή η περίοδος των τριάντα λεπτών είναι τόσο σωματικά και συναισθηματικά συντριπτική, όμως, που μοιάζει πολύ μεγαλύτερη και απαιτεί σημαντική περίοδο ανάρρωσης μετά. Οι κρίσεις πανικού σε «στραγγίζουν» και είναι δύσκολο να ξαναμπείτε στο σχολείο, στη δουλειά ή στην οικογενειακή διασκέδαση αμέσως μετά από μια κρίση.
Δεν υπάρχει σαφής αιτία για τις κρίσεις πανικού
Δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που έχει άγχος θα υποφέρει από κρίσεις πανικού, αλλά μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση σε αυτές. Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές της διάθεσης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και οι κρίσεις πανικού τείνουν να συμβαίνουν σε οικογένειες.
Οι κρίσεις πανικού συνδέονται επίσης με σημαντικές αλλαγές στη ζωή (αποφοίτηση από το κολέγιο, αλλαγή εργασίας, γάμος, απόκτηση μωρού), έντονο στρες (θάνατος αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, απώλεια εργασίας) και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να προκληθούν από τη χρήση διεγερτικών, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, και την απόσυρση από τη φαρμακευτική αγωγή.
Πώς θα αντιμετωπίσω μία κρίση πανικού
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν με δείτε να έχω κρίση πανικού είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να μου μιλήσετε. Όταν υποστεί κάποιος μια κρίση πανικού, θα νιώσει έναν συνδυασμό συντριπτικού φόβου και μερικών από τα τρομακτικά σωματικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Αυτό που βοηθάει είναι:
- Βαθιά αναπνοή: Δεν χρειάζεστε τη χάρτινη σακούλα, αλλά βοηθάει αν μετράς τις ανάσες μου μαζί μου. Η εισπνοή για τέσσερις, το κράτημα για τέσσερις και η απελευθέρωση για τέσσερις βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού μου παλμού και στη μείωση των σωματικών συμπτωμάτων που αντιμετωπίζω.
- Το να απαντάω στις παράλογες σκέψεις μου με ισχυρές δηλώσεις αντιμετώπισης με βοηθάει να ξεπεράσω την επίθεση. Λέγοντας, «Δεν πεθαίνω, νιώθω άγχος», διαταράσσει τη διαδικασία της παράλογης σκέψης.
- Απόσπαση της προσοχής: Όταν χρησιμοποιώ τη βαθιά αναπνοή μου, βοηθάει να αλλάξω την εστίασή μου.
- Μόλις περάσει ο πανικός, χρειάζομαι χρόνο για να χαλαρώσω και να συνέλθω. Το να κάνετε μια βόλτα ή απλά να βγείτε έξω μπορεί να σας βοηθήσει.
Οι αγαπημένοι σας μπορεί να μην καταλάβουν ποτέ πραγματικά πώς νιώθετε όταν παθαίνετε κρίση πανικού, αλλά η εκπαίδευσή τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τι είναι η κρίση πανικού, συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουν και πώς μπορούν να σε βοηθήσουν όταν σε βλέπουν στεναχωρημένο.
ΠΗΓΗ: psycom