Θα απαντούσατε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα ...πράγματα και το πιο πιθανό είναι να τονίζατε ότι δεν γίνεται. Ίσως αν καταλαβαίναμε όλοι τους λόγους που καταστρέφουν την υγεία μας και βλέπαμε πως την καταστρέφουμε λίγο λίγο να θέλαμε να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.
Σε όλους έχει τύχει να φτάσουμε στο κρεβάτι και να ευχόμαστε να είχαμε μια έξτρα ώρα ώστε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, είτε για να τελειώσουμε μια δουλειά, ή έστω να διαβάσουμε λίγο παραπάνω από το κεφάλαιο στο βιβλίο που έχουμε παρατημένο στο κομοδίνο.
Ακούγεται ουτοπικό αλλά είναι εφικτό να βρεθεί αυτή η παραπάνω εξτρά ώρα και αυτό έχει να κάνει με την υγείας της καρδιάς μας όσο και να ακούγεται περίεργο. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, οι υπερωρίες και γενικά τα μεγάλα επίπεδα στρες και η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την λιγότερη άσκηση βλάπτει στην υγεία μας και κυρίως την καρδιά μας.
Η κακή υγεία δεν κάνει κακό μόνο στο προσδόκιμο ζωής αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας, αφαιρεί όχι μόνο τα πολλά χρόνια αλλά και τα «καλά» χρόνια. Δεν έχει σημασία μόνο να ζούμε περισσότερο αλλά να ζούμε καλά και να χαιρόμαστε την ζωή μας και να κάνουμε όσα αγαπάμε. Αυτό μάλλον δεν το συνειδητοποιούμε. Αλλά αν δούμε τους αριθμούς θα καταλάβουμε ότι δεν λένε ψέματα. Για να καταλάβουμε τους αριθμούς των χρόνων της ζωής που μπορούμε να ζήσουμε καλά πρέπει να αφαιρέσουμε τον χρόνο που ζούμε χωρίς ασθένειες και αρρώστιες. Υπάρχει μάλιστα ένα εργαλείο μέτρησης που ονομάζεται DALYs, (προσαρμοσμένα στην ανικανότητα έτη ζωής). Στην ουσία υπολογίζει τα χρόνια της ζωής τα οποία επηρεάζονται από αρρώστιες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζει τα χρόνια ζωής που χάθηκαν λόγω πρόωρης θνησιμότητας (YLL) σε συνδυασμό με τα χρόνια ζωής που χάθηκαν επειδή ζήσαμε σε καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται σε πλήρη υγεία ή σε χρόνια υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω αναπηρίας (YLD). Ένα DALY αντιπροσωπεύει την απώλεια που ισοδυναμεί με ένα έτος πλήρους υγείας.
Η υγεία της καρδιάς μας είναι πολύ σημαντική για να ζήσουμε καλά και ...καλύτερα
Ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τα «καλά» μας χρόνια είναι οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2016 οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία για το 28.1% των συνολικών θανάτων και το 14.1% για τους λόγους που στην Ινδία οι άνθρωποι ζουν κατά 14% περισσότερα χρόνια με... αρρώστιες. Η υγεία της καρδιάς μας είναι πολύ σημαντική για να ζήσουμε λοιπόν και καλά και ...καλύτερα. Πώς θα μπορέσουμε όμως να εξοικονομήσουμε μια ώρα για αρχίζουμε να περνάμε ποιοτικό χρόνο και να βελτιώσουμε την ζωή μας όμως;
Tips για πιο υγιή καρδιά και ποιότητα ζωής
Η διατροφολόγος Minal Shah στο Νοσοκομείο Fortis στο Mulund εξηγεί ποια είναι τα κατάλληλα βήματα για καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο υγιή καρδιά.
- Περισσότερα διαλείμματα
Είναι πολύ σημαντικά για την ενσυνείδηση κατά την διάρκεια της εργασίας και φυσικά ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε το στρες.
- Σήκω από το γραφείο
Μειώστε τον χρόνο που κάθεστε στο γραφείο ή στον καναπέ και προσπαθήστε να κάνετε περισσότερους περιπάτους ή έστω μερικές ασκήσεις στην καρέκλα.
- Καλή διατροφή
Όσον αφορά την διατροφή πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν έχουν σημασία μόνο οι θερμίδες που καταναλώνουμε, αλλά και να καταναλώνουμε θρεπτικές τροφές. Για παράδειγμα, δεν είναι καλό να μειώσουμε την πρόσληψη λαδιού. Επιλέξτε το σωστό μαγειρικό λάδι, δοκιμάστε ανάμεικτα λάδια αντί για ένα λάδι που προέρχεται μόνο από έναν σπόρο, καθώς αυτό μπορεί να σας δώσει τη σωστή ισορροπία μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που απαιτούνται για πλήρη μια ισορροπημένη διατροφή.
- Τσεκ απ
Επίσης, καλό είναι να κάνετε τσεκ απ για την καρδιά σας ώστε να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα εγκαίρως. Αυτά είναι τα βήματα που μπορούν να σας εξασφαλίσουν καλή ζωή. Αν τα κάνετε αυτά και εξασφαλίσετε και μια ποιοτικό χρόνο να κάνετε όσα αγαπάτε τότε σίγουρα θα έχετε περισσότερες πιθανότητες για καλύτερη υγεία.
Απόδοση από το https://www.femina.in