Όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη σε άρθρο του στο mediteam.gr έχει διαπιστωθεί ότι 3 είναι οι παρεμβάσεις που βοηθούν αυτούς τους ασθενείς να βελτιώσουν την υγεία τους.
Όπως αναφέρει έχει διαπιστωθεί ότι με αυτές τις 3 τρεις «γνωστές παρεμβάσεις» :
1. φαρμακευτικη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης ,
2. μείωση της πρόσληψης νατρίου και
3. εξάλειψη των trans λιπαρών από τη δίαιτα
«Μπορούμε να έχουμε ένα σημαντικό ευεργετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την πρόληψη εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια παγκοσμίως» με τις κινήσεις αυτές όπως εξηγεί.
Τι ξέρουμε για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου και τα υποκατάστατα άλατος
Ενώ υπάρχουν διάφορα δεδομένα σχετικά με το ποσό της πρόσληψης νατρίου που είναι το βέλτιστο για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι σαφές ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού για πολλούς υπερβαίνει τη συνιστώμενη.
Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για την την πρόσληψη νατρίου στην υπέρταση είναι η χρήση υποκατάστατων αλατιού. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης νατρίου αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη καλίου, καθώς και τα δύο αυτά έχουν συσχετιστεί με μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για την πρόσληψη άλατος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις με μια σύνοψη της πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS).
Σε αυτή την μελέτη συμμετείχαν άτομα από 600 χωριά από την γροτική Κίνα. Οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή ήταν 60 ετών και άνω και είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα χωριά χωρίστηκαν τυχαία σε αναλογία 1:1 ως εξής :
A/ στην ομάδα παρέμβασης, στην οποία οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ένα υποκατάστατο αλατιού (75% χλωριούχο νάτριο και 25% χλωριούχο κάλιο και
Β/ στην ομάδα ελέγχου, στην οποία οι συμμετέχοντες συνέχισαν να χρησιμοποιήστε κανονικό αλάτι (100% χλωριούχο νάτριο).
Η κύρια έκβαση ήταν το εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι δευτερεύουσες εκβάσεις ήταν μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα και θάνατος από οποιαδήποτε αιτία και υπήρχε και έλεγχος έκβασης ασφαλείας που ήταν η κλινική υπερκαλιαιμία.
Συνολικά 20.995 συμμετείχαν (μέση ηλικία ήταν 65,4 έτη / το 49,5% ήταν γυναίκες, το 72,6% είχαν ιστορικό εγκεφαλικού και το 88,4% ιστορικό υπέρτασης). Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 4,74 έτη.
Η αναλογία εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν χαμηλότερη με το υποκατάστατο αλατιού σε σύγκριση με το κανονικό αλάτι , καθώς και τα ποσοστά των μείζονων καρδιαγγειακών συμβάντων και θανάτου, όλα στατιστικά σημαντικά κατά την ανάλυση, ενώ όσον αφορά το ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που αποδίδονται στην υπερκαλιαιμία, αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο με το υποκατάστατο άλατος σε σχέση με το κανονικό αλάτι.
Στη μελέτη αυτή λοιπόν, οι συμμετέχοντες που έλαβαν το υποκατάστατο αλατιού είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία από εκείνους που έλαβαν κανονικό αλάτι.
Πηγή: https://mediteam.gr