Μέχρι στιγμής έχουμε δει μία αύξηση στην υποπαραλλαγής της Όμικρον (ΒΑ.2) ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Όταν βλέπουμε μία αντοχή στην επικράτηση της Όμικρον, υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να βλέπουμε την υποπαραλλαγή της Όμικρον» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μαγιορκίνης ήταν καθησυχαστικός, πάντως σχετικά με την υποπαραλαγή της Όμικρον, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας γιατί δεν έχει δραματικά μεγαλύτερη συμπεριφορά από την Όμικρον.
Η αποκαλυπτική έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα της Όμικρον 2
Στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της παραλλαγής Όμικρον αλλά παρατηρείται και μία αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 Ειδικότερα, την περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022, από τον έλεγχο των 1.725 δειγμάτων αναδείχθηκα 1.425 κρούσματα της Όμικρον. Από αυτά, 29 αφορούν την Όμικρον 2 (ΒΑ.2). Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 33 κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον.
Ακόμα καταγράφονται κρούσματα της Δέλτα στην Ελλάδα
Παρά την επικράτηση της Όμικρον, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καταγραφεί κρούσματα της Δέλτα. Από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτουν ακόμη 164 κρούσματα της Δέλτα μετά την γονιδιωματική ανάλυση 1.725 δειγμάτων
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ρωτήθηκε για την επίμονη καταγραφή κρουσμάτων στη Δέλτα σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, παρόλο που βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχει επικρατήσει η Όμικρον.
Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχει διαρκής γονιδιωματική παρακολούθηση, η οποία είναι όμως, πίσω 10-15 μέρες πίσω από ότι οι συνηθισμένες μέθοδοι παρακολούθησης.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπευαγγέλου, ανέφερε ότι η Δέλτα υπάρχει ακόμα αρκετά στη Δυτική Ελλάδα.
Στο παρακάτω πίνακα απεικονίζεται το πόσο πολύ έχει κυριαρχήσει η παραλλαγή Όμικρον τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Γενάρη, με τη Δέλτα να εξαφανίζεται (91,3% έναντι 8,97%). Ας σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων της Δέλτα τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Γενάρη, εντοπίστηκε στην Κρήτη (45,83%).