Με αφορμή την μελέτη που διεξήγαγε το Πανελλαδικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Iatrica AE διοργανώθηκε η σημερινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία, αναλύθηκαν επίσης οι νέες υπηρεσίες του δικτύου iatrica, αλλά και θέματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί Βιοπαθολόγοι στη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.
Η κα Καλογερά Ελένη – Διευθύντρια Διοίκησης & Ανάπτυξης του Δικτύου Iatrica , ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει απο τη μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης των μοριακών τεστ για το νέο κορωνοϊό SARS-COV-2 από την έναρξη της πανδημίας.
Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας η προσέλευση του κόσμου για εξετάσεις στα εργαστήρια του δικτύου μείωθηκε σημαντικά. "Τουλάχιστον 80% μειώθηκε η δουλειά στα κέντρα του δικτύου. Κάποια δεν λειτουργούσαν πλήρως, ενώ άλλα είχαν ελάχιστη δουλειά". Εδώ και περίπου ένα μηνα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία", εξήγησε
Μοριακά τεστ από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα
Στα ιατρεία του Iatrica σε όλη την επικράτεια διενεργήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου έως και σήμερα 2.890 Μοριακά Τεστ στα οποία, το ποσοστό των θετικών δεν ξεπερνούσε το 1,5%.
Τα προαναφερθέντα τεστ πραγματοποιήθηκαν στο συνολό τους σε κατ’ οίκονραντεβού με τους ασθενείς, να παρουσιάζουν τα πιο συχνά συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμό σε ποσοστό περίπου 70%, ενώ το ποσοστό των ασθενών που πραγματοποίησε το μοριακό έλεγχο χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα ήταν περίπου 30%.
Τέλος εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει πως την περίοδο Μάρτιο έως και Μάιο ο μοριακός έλεγχος γινόταν με ‘’εντολή ιατρού’’ σε ποσοστό 20% ενώ από την περίοδο Ιούνιο έως και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 80%.
Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε πως πλέον ο μοριακός έλεγχος γίνεται για έναν προεγχειρητικό έλεγχο, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν δηλαδή κυρίως προληπτικά παρά για λόγους διάγνωσης όπως παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι δυσκολίες για τα μικρά διαγνωστικά ιατρεία
Ο Πρόεδρος του δικτύου Iatrica και επι πολλά συναπτά έτη Πρόεδρος του Συνεταιρισμού εργαστηριακών ιατρών κος Γιώργος Βιδάκης Γεώργιος- Ιατρός Βιοπαθολόγος, αναφέρθηκε στο πως αντιμετώπισε το Δίκτυο Iatrica, τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας καθώς οι ιατροί και τα ιατρεία του δικτύου βρισκόντουσαν από την έναρξη αυτής στην πρώτη γραμμή διενεργώντας λήψεις για τη μοριακή ανίχνευση του νέου ιού. Όπως εξήγησε ο κ. Βιδάκης, οι ιατροί ενημερώθηκαν άμεσα όλοι για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν πιθανό κρούσμα. Έγιναν ειδικά σεμινάρια επ’ αυτού.
Επίσης, το Δίκτυο φρόντισε αμέσως να προμηθευτεί ειδικές στολές και πλήρη εξοπλισμό έτσι ώστε όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που διεξήγαγαν τις εξετάσεις και έκανα την ανίχνευση για τον κορωνοϊό να είναι ασφαλείς. Το Δίκτυο ενημέρωνε τακτικά όλους τους συμβεβλημένους ιατρούς για τις εξελίξεις ενώ, είχε εκπονήσει ειδικές οδηγίες για κάθε κίνηση που έπρεπε να κάνουν προκειμένου να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Επιπρόσθετα, μας ανέφερε τα προβλήματα του ρατσισμού έναντι των ασθενών και τις φοβίες που αντιμετώπιζαν οι πιθανοί ασθενείς εν έτη 2020. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πολλές φορές αντιμετώπισε και ο ίδιος πρόβλημα με τους ασθενείς που ήθελαν να εξετασθούν, καθότι η δειγματοληψία έπρεπε να γίνει κατ’ οίκον και χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους υπόλοιπους πολίτες της γειτονιάς. «Μου ζητούσαν να μην ντυθώ με την ειδική στολή απέξω από το σπίτι για να μην με δουν οι γείτονες» τόνισε και συμπλήρωσε.
«Αυτό μας δείχνει το φόβο του κόσμου αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης. Ακόμα και οι δικοί μου, όταν γύριζα σπίτι από δειγματοληψίες μόνο από κλίβανο δεν με περνούσαν» είπε χαριτολογώντας ο κ. Βιδάκης. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να παραλείψει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ελληνική αγορά τα μικροβιολογικά και διαγνωστικά της γειτονιάς, τα τελευταία χρόνια.
Τα δυσβάσταχτα clawback και rebate έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» όπως μας είπε, πολλά μικρά διαγνωστικά ιατρεία. «Το Clawback που εφαρμόζεται κάθε χρόνο ουσιαστικά, είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τα ιατρεία του χώρου της Υγείας» είπε ο κ. Βιδάκης.
Τόνισε πως ‘’το Clawback είναι ότι πιο αναχρονιστικό έχει εφαρμοστεί ποτέ και πως το Clawback ισοδυναμεί με επιβίωση μόνο των μεγάλων κέντρων’’. Απόρροια όλων αυτών είναι πως κινδυνεύουν να κλείσουν το 80% των ιατρείων όπως μας αναφέρει ο κος Βιδάκης. Όπως μας εξήγησε, πληρώνουν κάθε μήνα αναδρομικά από το 2012 μέχρι το 2019 και δεν ξέρουν πόσο θα αντέξουν.
Ενώ, ερωτώμενος για την χρηματική βοήθεια που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση απάντησε ότι ο ίδιος είχε καταθέσει από τους πρώτους τα χαρτιά του και δυστυχώς δεν την έλαβε ποτέ γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Παρόλα αυτά, ο κ. Βιδάκης εξήγησε ότι η ΠΦΥ είναι απαραίτητη στη χώρα και σίγουρα είναι ο πυλώνας που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας (νοσοκομεία κ.λπ.). Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, χρειάζεται ενίσχυση και οικονομική στήριξη από το κράτος και σωστές βάσεις συνεργασίας. Και επ’ αυτού θα βοηθούσε σημαντικά η μείωση ή η κατάργηση της επιπλέον φορολόγησης που επιφέρουν clawback και rebate.
Κλείνοντας, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα έχουν ως Δίκτυο αποτελέσματα και από μια μεγάλη μελέτη για τεστ αντισωμάτων με στόχο να δούμε αν τελικά στην Ελλάδα μπορούμε να «φτιάξουμε» ή όχι ανοσία αγέλης.