Ειδικότερα, ο Σύλλογος απέστειλε αυτή την επιστολή καθώς ενημερώθηκε από δημοσιεύματα και από διάφορες καταγγελίες ότι στο σχολικό εγχειρίδιο “Υγιεινή Μικροβιολογία” της Γ Λυκείου των Ε.Π.Α.Λ και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 4.5.4. “Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα” (σ.41), που αποτελεί κομμάτι της διδακτέας ύλης και στο οποίο εξετάζονται κάθε χρόνο οι μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί παράγοντας μετάδοσης των ΣΜΝ.
Το εν λόγω εγχειρίδιο, ισχυρίζεται πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάδοση ΣΜΝ είναι οι εξής:
- Άτομα με ασυμπτωματική νόσο (βλεννόρροια)
- Διάδοση της ομοφυλοφιλίας
- (Συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων
- Πρώιμη έναρξη της ερωτικής ζωής
- (Αντικατάσταση του ελαστικού προφυλακτικού από τα αντισυλληπτικά χάπια
- Μετακίνηση πληθυσμών (τουρισμός, αστυφιλία, μετανάστευση)
- Αποτυχία θεραπευτικής αγωγής
- Άτομα που εκδίδονται αλλά δεν ελέγχονται από το κράτος
- Η νόσηση του ενός ερωτικού συντρόφου και η μετάδοση στον άλλον
- Άγνοια
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας εξηγεί ότι ο ισχυρισμός πως η ομοφυλοφιλία, και μάλιστα “η διάδοσή” της αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τα ΣΜΝ «αποτυγχάνει αφενός να προστατεύσει τον ευρύτερο πληθυσμό από τα ΣΜΝ καθώς υπονοείται πως τα νοσήματα αυτά κάνουν διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού κι άρα αφορούν λιγότερο τον ευρύτερο πληθυσμό δημιουργώντας μία ψευδαίσθηση ασφάλειας κι εφησυχασμού σχετικά με τις ασφαλείς πρακτικές στο σεξ και την ανάγκη της τακτικής εξέτασης. Αφ’ετέρου, ταυτόχρονα στιγματίζει τους ομοφυλόφιλους και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα οποία βάλλονται δυσανάλογα από διακρίσεις, ανισότητα, και στίγμα που ευθέως επηρεάζουν τις υλικές και ψυχο-κοινωνικές τους συνθήκες και οδηγούν σε πρακτικές υψηλού κινδύνου».
Οι υπόλοιπες ενστάσεις της Θετικής Φωνής και οι προτάσεις της
Στην επιστολή της, ο Σύλλογος διευκρινίζεις πως ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη μετάδοση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν έχει να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό (2), το επάγγελμα (8), την ηλικία (4), τον αριθμό ερωτικών συντρόφων (3) ή τη μετακίνηση πληθυσμών προς το αστικό κέντρο ή από/προς άλλες χώρες (6), αλλά τις μη ασφαλείς πρακτικές στο σεξ και την απουσία ευρείας και τεκμηριωμένης ενημέρωσης του πληθυσμού γύρω από αυτές.
Γι αυτό προτείνει την εισαγωγή συμπεριληπτικής και διαθεματικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης αλλά και τον εμπεριστατωμένο, και ελεύθερο από ηθικές επικρίσεις επιστημονικό λόγο γύρω από αυτά τα θέματα όπου προκύπτουν.
«Επιπλέον, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην εκπαίδευση οφείλει να αποστιγματοποιεί τα άτομα που πάσχουν από ΣΜΝ, όπως τα οροθετικά άτομα, τα άτομα με ηπατίτιδα κτλ, αλλά και να εκφράζει καταφατικό λόγο ως προς τις διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα - τα οποία είναι κομμάτι και της μαθητικής κοινότητας αντί να συνεισφέρει περαιτέρω στην περιθωριοποίησή τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Το αίτημα της «Θετικής Φωνής»
Επομένως, ο Σύλλογος καταλήγει στην επιστολή να σας ζητάει από την Υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει το συγκεκριμένο εγχειρίδιο και να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την έγκυρη κι επιστημονική ενημέρωση όλου του εκπαιδευτικού υλικού αλλά και των εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών μακριά από αναχρονιστικές πεποιθήσεις που στοχοποιούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Παράλληλα, τίθεται στη διάθεση του Υπουργείου ώστε να συμβάλει στην επικαιροποίηση και διόρθωση των σχετικών εγχειριδίων και την κατάρτιση προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης του Υπουργείου με επιστημονική τεκμηρίωση και μη στιγματιστικό λόγο