Πολλή συζήτηση γίνεται σε όλες τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία για το το εάν διενεργούνται αρκετά διαγνωστικά τεστ για τον κορoνοϊό. Για να δοθεί η απάντηση, κρίσιμο στοιχείο δεν είναι η αναλογία τεστ και κατοίκων μιας χώρας. Μια χώρα με ελάχιστα κρούσματα δεν έχει λόγο να ανησυχεί επειδή έχει συγκριτικά με άλλες χώρες μικρό αριθμό τεστ σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Εκείνο που έχει σημασία είναι η αναλογία διαγνωστικών τεστ και αριθμού κρουσμάτων. Αυτό τόνιζε και σε πρόσφατο κύριο άρθρο της η έγκριτη New England Journal of Medicine. Στο άρθρο αυτό που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της η επιστημονική εφημερίδα ζητούσε να καταψηφισθεί Πρόεδρος σε επικείμενες εκλογές, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από χώρες όπως το Καζακστάν, η Ζιμπάμπουε και η Αιθιοπία σε αυτόν τον κρίσιμο, όπως τον χαρακτήριζε, δείκτη.
Αναζητήσαμε τα σχετικά στοιχεία στον ιστότοπο ourworldindata και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο https://ourworldindata.org/grapher/number-of-covid-19-tests-per-confirmed-case.
H ευρωπαϊκή κατάταξη της Ελλάδας στον πίνακα των διενεργούντων τεστ ανά κρούσμα
Αναζητήσαμε τα σχετικά στοιχεία και διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα, παρά τη γνώμη ορισμένων ότι δεν διενεργούνται αρκετά τεστ στη χώρα μας, έχει πολύ υψηλή κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Συγκεκριμένα, μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών κρατών που περιλαμβάνονται στον πίνακα κατατάσσεται 7η έχοντας διενεργήσει από την έναρξη της πανδημίας έως τις 15 Οκτωβρίου 63,4 τεστ ανά κρούσμα. Με την επίδοση αυτή κατατάσσεται σε καλύτερη θέση από χώρες όπως η Γερμανία (9η με 59,7 τεστ ανά κρούσμα), το Ηνωμένο Βασίλειο (10ο με 37,4 τεστ ανά κρούσμα, την Ιταλία (19η με 21,2 τεστ ανά κρούσμα) και την Ισπανία (που είναι η τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με 12,7 τεστ ανά κρούσμα).
Στον κατάλογο των χωρών εντάξαμε και τις ΗΠΑ, αν και δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, λόγω του αυτονόητου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, κατατασσόμενες μόλις στην 3η θέση από το τέλος με μόλις 16,6 τεστ ανά κρούσμα.
Καταλήγοντας, οι διαπιστώσεις αυτές δεν αναιρούν τη γενικότερη εικόνα ότι η πανδημία επιδεινώνεται και τη χώρα μας. Εκείνο που ίσως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι ότι η πηγή του προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού και όχι στο εάν γίνονται αρκετά διαγνωστικά τεστ στην Ελλάδα.
Διευκρινίζουμε ότι στον πίνακα δεν περιλαμβάνονται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. η Γαλλία και η Κύπρος για τις οποίες ο ιστότοπος δεν παρουσιάζει στοιχεία σε σχέση με τον μέσο όρο όλης της πανδημίας. Πάντως, εκτιμάται ότι ο δείκτης είναι πολύ χαμηλά και για τη Γαλλία αφού στα μέσα Οκτωβρίου διενεργούσε 13,4 τεστ ανά κρούσμα