Σήμερα νωρίτερα το πρωί στο πλοίο που κάνει το δρομολόγιο Ανκόνα- Πάτρα εντοπίστηκε γυναίκα επιβάτιδα η οποία εκδήλωσε συμπτώματα. Όταν το πλοίο έδεσε Ηγουμενίτσα, στις 08.00, στο σημείο έφτασε πλήρωμα του ΕΚΑΒ, με τις ειδικές στολές και παρέλαβε την γυναίκα. Αμεσως, τη μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Ιωαννίνων. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα εξετάζεται από τους γιατρούς.
Σημειώνεται ότι γυναίκα κάλεσε μόνη της το ΕΚΑΒ και δήλωσε ότι είναι άρρωστη και πως θέλει να εξεταστεί, χωρίς να έχει ειδοποιήσει κανέναν στον πλοίο.
Αυτή την ώρα, το λιμεναρχείο Πάτρας είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για να αποφασίσουν πως θα χειριστούν τους επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου. Tο πλοίο αναμέναται να φτάσει στην Πάτρα γύρω στις 14.00 με 14.30.
Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπό παρακολούθηση τίθενται όλοι όσοι, επιβάτες και πλήρωμα, έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή. Ωστόσο, αυτοί που θα μπουν σε απομόνωση 14 ημερών, είναι όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί της σε απόσταση από 1 έως 2 μέτρα για τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας κι εφόσον επιβεβαιωθεί πως η γυναίκα είναι θετική στον κορονοϊό.
Αυτή την στιγμή υπάρχει η πληροφορία ότι έχουν σφραγιστεί τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Αλεξάνδρας γιατί εργαζόμενος του νοσοκομείου, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, χωρίς να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, εμφανίστηκε στα ιατρεία το νοσοκομείου λέγοντας ότι έχει δύσπνοια, πόνους και πυρετό.
Ο εργαζομενος στο Αλεξανδρας είχε ταξιδέψει πριν 10 μέρες Ιταλία. Του πήραν δείγμα και ο ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικός ενώ έχει εφαρμοστεί το προβλεπόμενο πρωτόκολλο.
Παράλληλα συνάντηση με εκπροσώπους εταιρείας με ιατρικό εξοπλισμό, που εξοπλίζει μεταξύ άλλων νοσοκομεία, έχει Αυτή την ώρα υπουργός υγείας. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η διαβεβαίωση οτι η εταιρία θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε τυχόν αυξημένες ανάγκες των. Νοσοκομείων λόγω κοροναϊού
Δεκατρία είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη χώρα, τα οποία όρισε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων που εμφανιστούν στη χώρα μας.
Τα νοσοκομεία αυτά διαθέτουν εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ έχουν οριστεί και «αναπληρωματικά νοσοκομεία αναφοράς», όταν το «βασικό νοσοκομείο αναφοράς» εμφανίσει πληρότητα.
Αναλυτικά, τα νοσοκομεία της χώρας που έχουν οριστεί ως «νοσοκομεία αναφοράς» ανά Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε ετοιμότητα ως «αναπληρωματικά», είναι τα εξής:
1η ΥΠΕ:
Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,
Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».
2η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,
Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο».
3η και 4η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,
Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,
ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».
5η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,
Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας.
6η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων.
7η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,
Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ που πραγματοποιούν τις διακομιδές, έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.