Σύμφωνα με τον Γαληνό, η μεφλοκίνη (mefloquine) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας με κύρια δράση την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο.
Η μεφλοκίνη συστήνεται για ταξιδιώτες που πρόκειται να μετακινηθούν σε περιοχές που ενδημεί η ελονοσία, στις οποίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνο μόλυνσης από ανθεκτικά στα άλλα ανθελονοσιακά πλασμώδια.
Ενδείκνυται για την από στόματος θεραπεία της ελονοσίας, που οφείλεται σε πλασμώδια ανθεκτικά στη χλωροκίνη ή πολυανθεκτικά στα άλλα ανθελονοσιακά φάρμακα.
Τι αναφέρει ο Ρωσικός Ομοσπονδιακός Ιατρικό-Βιολογικός Οργανισμός για την μεφλοκίνη
Ο Ρωσικός Ομοσπονδιακός Ιατρικό-Βιολογικός Οργανισμός (FMBA) ανέφερε μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι παρουσίασε φάρμακο για τη θεραπεία του κορονοϊού.
Ο ρωσικός FMBA εργάζεται «σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φαρμακευτικό σχήμα για την πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό με βάση τη μεφλοκίνη, η οποία όχι μόνο θα αντιμετωπίσει την κορύφωση των περιστατικών αλλά και θα τον ελέγξει αποτελεσματικά στο μέλλον», αναφέρει το ανακοινωθέν.
Σημειώνεται ότι η θεραπεία με βάση «την ανθελονοσιακή φαρμακευτική ουσία μεφλοκίνη» αναπτύχθηκε από το επιστημονικό κέντρο παραγωγής, Pharmprotection, το οποίο υπάγεται στον FMBA.
Η ανάπτυξη της αγωγής έγινε «λαμβάνοντας υπόψη την κινεζική και τη γαλλική εμπειρία», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Τσιόρδας για την μεφλοκίνη
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην μεφλοκίνη, λέγοντας πως θα δοκιμαστεί και το φάρμακο αυτό, το οποίο έχει παρόμοια χρήση με τη χλωροκίνη αλλά και πιθανές παρενέργειες και τοξικότητα.
Το συγκεκριμένο φάρμακο δρα κατά της ελονοσίας, όπως επίσης και η χλωροκίνη.
Διαβάστε επίσης:
Χλωροκίνη - Κορονοϊός: Αυτές είναι οι παρενέργειες του φαρμάκου
Πρόταση Μόσιαλου: Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για όλα τα τεστ ταχείας διάγνωσης