Η Χλωροκίνη χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία παρεμβάλλοντας στο μεταβολισμό τους. Δεν πρέπει κανείς να παίρνει χλωροκίνη χωρίς την σύμφωνη γνώμη ειδικού καθώς είναι ένα φάρμακο με πολλές παρενέργειες.
Οι Ιδιότητες του φαρμάκου
Η χλωροκίνη δεσμεύεται στο DNA και μεταβάλλει τις ιδιότητες του. Δεσμεύεται επίσης με τη σιδηροπρωτοπορφυρίνη IX και αυτό οδηγεί σε λύση της μεμβράνης του πλασμωδίου. Στην κατασταλτική θεραπεία, η χλωροκίνη αναστέλλει το ερυθροκυτταρικό στάδιο ανάπτυξης των πλασμωδίων. Σε οξεία νόσο από ελονοσίας, διακόπτει την ερυθροκυτταρική σχιζογονία του παρασίτου.
Η ικανότητά του να συγκεντρώνεται σε παρασιτοποιημένα ερυθροκύτταρα μπορεί να αντιπροσωπεύει την επιλεκτική τοξικότητα έναντι των ερυθροκυτταρικών σταδίων της πλασμωδιακής μόλυνσης.
Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών της Χλωροκίνης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Απώλεια της όρεξης
Δυσκολίες συντονισμού
Ζάλη
Ήπιος πονοκέφαλος
Ναυτία
Κράμπες στο στομάχι
Εμετός
Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν γιατρό εάν αντιμετωπίσετε:
Εξάνθημα
Φουσκάλες
Κνησμό
Δυσκολία αναπνοής
Σφίξιμο στο στήθος
Οίδημα του στόματος, του προσώπου, των χειλιών ή της γλώσσας
Παράξενη συμπεριφορά
Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή του βλεννογόνου του στόματος
Διάρροια
Προβλήματα όρασης
Πυρετό ή πονόλαιμο
Απώλεια μαλλιών
Απώλεια ακοής
Αλλαγές διάθεσης
Βουητό στα αφτιά
Σπασμούς
Ευαισθησία στο φως
Αιμορραγία ή μώλωπες
Αδυναμία
Απώλεια βάρους
Διαβάστε επίσης: Κολχικίνη: Τι είναι το φάρμακο που δίνει ελπίδα σε ασθενείς με κορονοϊό;
Αντενδείξεις και προειδοποιήσεις που σχετίζονται με τη χρήση Χλωροκίνης
Η Χλωροκίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται σε περίπτωση προβλημάτων όρασης, αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ή εάν λαμβάνετε ήδη αρσενικό, αστεμιζόλη, τερφεναδίνη, σιμετιδίνη, σισαπρίδη, κουνακρίνη ή δοφετιλίδη.
Πριν από τη θεραπεία με Χλωροκίνη, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν:
Έχετε οποιεσδήποτε αλλεργίες στη δραστική ουσία, στα έκδοχα της ή σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ή τροφή
Λαμβάνετε οποιαδήποτε άλλα φάρμακα, φυτικά φάρμακα ή συμπληρώματα. Αναφέροντας συγκεκριμένα: σιμετιδίνη, κουνακρίνη, αμπικιλλίνη, εμβόλιο κατά της λύσσας, θυρεοειδικές ορμόνες, αρσενικό, αστεμιζόλη, σισαπρίδη, δοφετιλίδη, τερφεναδίνη ή κυκλοσπορίνη
πάσχετε (ή είχατε στο παρελθόν) από πορφυρία ή άλλο τύπο ασθένειας του αίματος, έλλειψη G6PD, επιληπτικές κρίσεις, ψωρίαση, γαστρεντερικά προβλήματα, ηπατικές νόσους ή διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος
Είστε έγκυος ή θηλάζετε
Το φάρμακο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου. Η Χλωροκίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού επικίνδυνων μηχανημάτων. Επιπλέον, η δράση της μπορεί να επιδεινωθεί από το αλκοόλ ή άλλα φάρμακα.
Ο Τσιόρδας για τις παρενέργειες της χλωροκίνης
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι τόσο η χλωροκίνη όπως και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και θα πρέπει να δίνεται μόνο με συνταγή και υπό την παρακολούθηση γιατρού.
Ο ειδικός λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα πολιτών στην Αμερική, οι οποίοι ήπιαν χλωροκίνη που ήταν κατάλληλη για καθαρισμό ενυδρίου με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Ως παράδειγμα προς αποφυγή έδωσε και την περίπτωση ενός ακόμα ανθρώπου που δοκίμασε χλωροκίνη με αποτέλεσμα να καταλήξει στην εντατική.
Οπως είπε μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πανάκια για τον κορονοϊό, ούτε εχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, και όλα είναι υπό εξέταση. Τόνισε για ακόμα μια φορά ότι η παραπληροφόρση ειναι πιο επικίνδυνη και από τον ίδιο τον ιό.
Ελπίδες δίνει και η μελφοκίνη
Παράλληλα, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη φάρμακο, την μεφλοκίνη, η οποία, όπως είπε, μαζί με την χλωροκίνη έχει και αυτή τοξικότητες και παρενέργειες και χρειάζεται παρακολούθηση.
Η ουσία αυτή έχει παρόμοιο μηχανισμό με τη χλωροκίνη. Όπως τόνισε η μεφλοκίνη χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και ανάμεσα στα συμπτώματα ειναι και οι ψυχολογικές παρενέργειες.
Με πληροφορίες από το https://www.humanitas.net