Ο κορονοϊός έπληξε μία σειρά από επιχειρηματίες και οι ιδιώτες οδοντίατροι δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Ωστόσο, αυτή η νέα κρίση ανέδειξε την αξία της επένδυσης. Πολλοί από εκείνους που είχαν επενδύσει έξυπνα στις επιχειρήσεις τους πριν τον κορονοϊό παίρνοντας ένα λογικό ρίσκο, βγήκαν περισσότερο κερδισμένοι σε σχέση με αυτούς που φοβήθηκαν να «ανοιχτούν».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το οδοντιατρείο Teeth N Style στη Νέα Ερυθραία, του οποίου η ανακαίνιση και η επέκτασή του ολοκληρώθηκε τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν. Η ιδιοκτήτρια του και οδοντίατρος, κ Ιωάννα Καλλιγά, μας εξήγησε μεταξύ άλλων τον τρόπο που αυτή η επένδυση τη βοήθησε να έχει τη μικρότερη δυνατή ζημιά κατά την περίοδο του κορονοϊού. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις προκλήσεις της δουλειάς της σε αυτήν την περίοδο καθώς για τη στοματική υγεία των Ελλήνων.
Συνθήκες οδοντιατρικής εργασίας στην περίοδο του κορονοϊού
Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού μας εξήγησε ότι είχε λάβει αυστηρότατη οδηγία από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής να γίνει αναστολή λειτουργίας του οδοντιατρείου και να εξυπηρετεί μόνο τα έκτακτα περιστατικά που πραγματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα στο ιατρείο.
Πρόσθεσε ότι «όπου μπορούσαμε να δώσουμε συμβουλές για φαρμακευτική αγωγή ή άλλα πράγματα το κάναμε με τηλεφωνική επικοινωνία. Επίσης μας ζητήθηκε να ρωτάμε από το τηλέφωνο αν έχει ταξιδέψει ο ασθενής ή αν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε βάζουμε το ραντεβού του μετά από 15 μέρες».
Όπως με σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις έτσι και αυτή δέχθηκε σημαντικό πλήγμα κατά διάρκεια της καραντίνας. Ειδικότερα η δουλειά μειώθηκε περίπου κατά 90%, όπως μας πληροφόρησε η οδοντίατρος.
Αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας της, η κ. Καλλιγά μας τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποια στιγμή που να μην ένιωσε ασφαλής γιατί όπως ομολογεί «στη ζωή της έχει παλέψει με πολύ σοβαρά και δυναμικά στην αντίστασή τους μικρόβια. Ένας ιός, όπως ο τωρινός που μπορείς να αποστειρώσεις με ένα ελαφρύ διάλυμα χλωρίνης ή ένα διάλυμα οινοπνεύματος είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις πολύ πιο εύκολα από ότι για άλλα μικρόβια».
Σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που καλείται να τηρεί η ομάδα γιατρών που δουλεύει στο οδοντιατρείο, υποστήριξε ότι πέρα από τα γάντια και τη μάσκα που έτσι και αλλιώς τα χρησιμοποιούσαν προηγουμένως, φορούν ένα κάλυμμα μίας χρήσεως πάνω από τη ποδιά μας, ποδονάρια και ένα χειρουργικό σκούφο στο κεφάλι. Επίσης μπαίνει μία προστατευτική διάφανη μάσκα, η οποία καλύπτει το πρόσωπο της.
«Όπως και επί εποχής AIDS έγιναν μεγάλες ανακατατάξεις όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών από τους οδοντιάτρους έτσι και τώρα θα μπουν και άλλα πρόσθετα μέτρα. Τότε είχαν μπει τα γάντια και έμειναν. Τα σημερινά πρόσθετα μέτρα που μπήκαν είναι πολύ σωστά» σχολίασε αναφορικά με τα μέτρα.
Προσέλευση κόσμου
Αναφορικά με την προσέλευση των ασθενών στο οδοντιατρείο της μετά το άνοιγμα της οικονομίας και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, μας απάντησε ότι αυτή δε μειώθηκε.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υπάρχει υπερπροσέλευση επειδή υπήρξαν προβλήματα που συσσωρεύτηκαν» και πρόσθεσε ότι «αυτό έχει να κάνει και με την εμπιστοσύνη των ασθενών προς το πρόσωπό μας. Πιστεύουν ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει και αισθάνονται ασφαλείς. Η επέκταση του χώρου βοήθησε, καθώς μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους».
Εξοπλισμός
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής έκανε μία προσφορά στα μέλη του δίνοντας στον καθένα μάσκες, αντισηπτικά, την προστατευτική μάσκα, το κάλυμμα και κάποια άλλα υγειονομικά προϊόντα που θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια των οδοντιάτρων. Σύμφωνα με την κ. Καλλιγά, μάλιστα, τα προϊόντα αυτά «δόθηκαν έγκαιρα».
Ωστόσο, η ίδια μας στάθηκε την ατομική ευθύνη κάθε οδοντιάτρου όσον αφορά την εξασφάλιση του εξοπλισμού προστασίας.
«Νομίζω ότι όσον αφορά την ασφάλεια του ασθενή πρέπει και εσύ να δραστηριοποιηθείς. Δε μπορείς να περιμένεις το σύλλογο να σου δώσει 5 μάσκες και 2 μπλούζες. Αυτά κάποτε θα τελειώσουν».
Στοματική υγεία Ελλήνων και ορθοδοντική
Σχετικά με την κατάσταση της στοματικής υγιεινής των Ελλήνων, μας ενημέρωσε ότι σε σχέση με παλιότερα, παρουσιάζεται βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.
«Είμαστε ο λαός, ο οποίος έμαθε να πλένει τα χέρια του πριν φάει, γιατί το πέρασαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες αλλά κανείς δεν εκπαίδευσε το παιδάκι να βουρτσίζει τα δόντια του μετά το φαγητό. Τα παλιότερα χρόνια ήταν πιο άσχημη η κατάσταση της στοματικής υγιεινής των Ελλήνων. Θεωρώ, όμως, ότι σταδιακά βελτιώνεται αυτό γιατί έχουν γίνει πολλές κινήσεις ευαισθητοποίησης, όπως ενημερώσεις και καθαρισμοί στα σχολεία, συμβουλές, κινήσεις βοήθειας από εταιρείες που δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα».
Η κ. Καλλιγά πρότεινε κάποιες ενέργειες που μπορούν να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση της στοματικής υγιεινής των παιδιών.
«Εγώ νομίζω ότι αν το κράτος θέλει να ανεβάσει το επίπεδο οδοντιατρικής υγείας θα πρέπει να κινηθεί λίγο διαφορετικά. Σε μέρη που είναι προηγμένη η οδοντιατρική υγεία, από μικρό παιδί έχεις το γιατρό που έχεις χρεωθεί και σε καλεί να για να ελέγξεις τα δόντια σου. Αυτό εδώ δεν υφίσταται. Συνεπώς οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να εστιάσουν στα παιδιά για τη βελτίωση της στοματικής τους υγιεινής. Επιπλέον, η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η κάλυψη της στοματικής υγείας δε συμπεριλαμβάνεται στη δημόσια ασφάλιση.
Η οδοντίατρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τάση των Ελλήνων γονιών να στέλνουν τα παιδιά τους σε ορθοδοντικούς με σχετικά μεγάλη ευκολία.
«Οι γονείς μπορεί να φέρουν ένα παιδί που έχει πολύ κακή στοματική υγεία, με σφραγίσματα και αλλά θέματα αλλά θέλουν να βάλει το παιδί τους σιδεράκια. Ο ορθοδοντικός, όμως, δεν προχωράει σε αυτή τη διαδικασία αν δεν υπάρχει ένα στόμα που μπορεί να το αντέξει, διότι αν βάλεις σιδεράκια σε ένα παιδί με κακή στοματική υγιεινή, θα τα χάσει τα δόντια του».
Οι υπηρεσίες του Teeth N Style
Το οδοντιατρείο Τeeth N Style αποτελείται από μία ομάδα γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, δεν εργάζονται μόνο γενικοί οδοντίατροι αλλά υπάρχει προσθετολόγος, περιοδοντολόγος, ενδοδοντιστής, ορθοδοντικός, παιδοδοντίατρος και εμφυτευματολόγος.
«Χρειαζόμασταν χώρο για να έχουμε παραπάνω οδοντιατρικές έδρες για να γίνεται αποτελεσματικά η δουλειά μας. Με τον τρόπο που έγινε η ανακαίνιση διευκολύνθηκε η αποστείρωση και η απολύμανση του χώρου για να είμαστε πιο ασφαλείς και έναντι του COVID-19» σχολίασε η κ. Καλλιγά.
Στόχος της μετά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή δηλώνει πως είναι η απόκτηση μίας «σφαιρικής αντιμετώπισης από όποια ειδικότητα θα μπορούσε να χρειαστεί. Πιστεύουμε ότι η οδοντιατρική και ίσως πολλές άλλες ειδικότητες δεν είναι one man show. Χρειάζεται κανείς να ζητάει τη βοήθεια των πλέον ειδικών για να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση».
Μπορείτε να αποκτήσετε μία καλύτερη γνώμη για το οδοντιατρείο ακολουθώντας το στο λογαριασμό του στο instgram.