Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα ήταν μόνο ηλεκτρονική, αναγράφοντας τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα προβλεπόταν η χειρόγραφη συνταγογράφηση της που θα περιλάμβανε όλα τα στοιχεία που θα είχε και μία ηλεκτρονική.
Ωστόσο, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε αναστολή του νόμου. Οι λόγοι ήταν πρακτικοί. Η αδυναμία προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και η έλλειψη ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι).
Σύμφωνα, με τις πληροφορίες, έως τέλος του μήνα θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα θεσμοθετεί την παράταση, δηλαδή το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να προσαρμοστούν τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ και να ενημερωθούν όλοι οι υγειονομικοί, γιατροί, οδοντίατροι κλπ, για τις αλλαγές.
Αντίδραση Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
H Ένωση Ασθενών Ελλάδας δεν έμεινε ικανοποιημένη από την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Έτσι, κάλεσε την κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό να «επιλύσει τα τεχνικά προβλήματα που απαιτούνται μέσω της ΗΔΙΚΑ για την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί διάθεσης αντιβιοτικών αποκλειστικά με ιατρική συνταγή».
Οι Ασθενείς Ελλάδος θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος νόμος «μπορεί πράγματι να συμβάλει στη μείωση της κατάχρησης αντιβιοτικών στη χώρα μας και στον περιορισμό των πολυανθεκτικών στελεχών μικροβίων, που αποτελούν ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050, οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, περισσότερους από αυτούς που θα προκαλεί ο καρκίνος».
Ανάγκη πρόσθετων μέτρων
Ωστόσο η Ένωση θεωρεί ότι ο νόμος της υποχρεωτικής συνταγογράφησης θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
Ειδικότερα, ζήτησε την έμπρακτη εγγύηση της πολιτείας και του υγειονομικού συστήματος ότι ο πάσχων που χρήζει αντιβιοτικής θεραπείας, θα έχει πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία έγκαιρα και δωρεάν. καθώς φοβάται ότι οι χρόνιες παθογένειες της ΠΦΥ θα αναγκάζει τους ασθενείς να υποχρεώνονται στην πράξη να απευθυνθούν σε μη συμβεβλημένους ιατρούς προκειμένου αποφύγουν την πολυήμερη αναμονή για τη διάγνωση και τη συνταγή τους.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος κατέληξε ότι για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται «μία ολιστική προσέγγιση του φαινομένου με το συντονισμό, τη συνεργασία και την ευαισθητοποίηση όλης της αλυσίδας, από την πολιτεία και τους κλινικούς ιατρούς, στους φαρμακοποιούς και τους πολίτες».