Το Σύμφωνο ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Διαβήτη, η οποία φιλοξενείται από τον ΠΟΥ και την Κυβέρνηση του Καναδά, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Κένυας θα συμμετάσχει μαζί με τους πρωθυπουργούς των Φίτζι, της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης, τον Παγκόσμιο Πρέσβη του ΠΟΥ για μη μεταδοτικές ασθένειες και τραυματισμούς, Michael R. Bloomberg και Υπουργούς Υγείας από διάφορες χώρες, καθώς και εμπειρογνώμονες του διαβήτη και άτομα που ζουν με διαβήτη, για να επισημάνουν τους τρόπους με τους οποίους θα υποστηρίξουν αυτή τη νέα συνεργατική προσπάθεια. Θα παρευρεθούν και άλλοι οργανισμοί του ΟΗΕ, εταίροι της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.
Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από διαβήτη αυξάνεται
«Η ανάγκη επείγουσας δράσης για τον διαβήτη είναι σαφέστερη από ποτέ», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι η μόνη μεγάλη μη μεταδοτική ασθένεια για την οποία ο κίνδυνος θανάτου νωρίς αυξάνεται, αντί να μειωθεί. Και ένα υψηλό ποσοστό ατόμων που είναι σοβαρά άρρωστοι στο νοσοκομείο με COVID-19 έχουν διαβήτη. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τον Διαβήτη θα συμβάλει στην καταλυτική πολιτική δέσμευση για δράση για την αύξηση της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής για σωστικά φάρμακα για τον διαβήτη, καθώς και για την πρόληψη και τη διάγνωσή του»
«Ο Καναδάς έχει μια περήφανη ιστορία έρευνας και καινοτομίας για τον διαβήτη. Από την ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921 έως εκατό χρόνια αργότερα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τα άτομα που ζουν με διαβήτη», δήλωσε ο αξιότιμος Patty Hajdu, Υπουργός Υγείας του Καναδά. «Αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε μόνο τον διαβήτη. Ο καθένας πρέπει να μοιραστεί τη γνώση και να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία για να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να ζήσουν περισσότερο, πιο υγιή - στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο».
Απαραίτητη η αύξηση της πρόσβασης σε προσιτή ινσουλίνη
Ένας από τους πιο επείγοντες τομείς εργασίας είναι η αύξηση της πρόσβασης σε διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα διαβήτη, ιδιαίτερα στην ινσουλίνη, σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Η εισαγωγή ενός πιλοτικού προγράμματος για την προεπιλογή ινσουλίνης από τον ΠΟΥ το 2019 ήταν ένα σημαντικό βήμα. Σήμερα η αγορά ινσουλίνης κυριαρχείται από τρεις εταιρείες. Η προεπιλογή της ινσουλίνης που παράγεται από περισσότερους κατασκευαστές θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της διαθεσιμότητας ινσουλίνης με εγγύηση ποιότητας σε χώρες που επί του παρόντος δεν ικανοποιούν τη ζήτηση. Επιπλέον, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις με κατασκευαστές ινσουλίνης και άλλων φαρμάκων για το διαβήτη και διαγνωστικά εργαλεία για λεωφόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη της ζήτησης σε τιμές που οι χώρες μπορούν να αντέξουν οικονομικά.
Η ινσουλίνη δεν είναι το μόνο σπάνιο προϊόν: πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να αποκτήσουν και να αγοράσουν μετρητές γλυκόζης αίματος και ταινίες μέτρησης επίσης.
Επιπλέον, περίπου οι μισοί από τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 παραμένουν αδιάγνωστοι και το 50% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 δεν λαμβάνουν την ινσουλίνη που χρειάζονται, θέτοντάς τους σε έναν αποφευκτό κίνδυνο εξουθενωτικών και μη αναστρέψιμων επιπλοκών όπως πρόωρος θάνατος, ακρωτηριασμός των άκρων και απώλεια όρασης Η καινοτομία θα είναι ένα από τα βασικά συστατικά του Συμφώνου, με έμφαση στην ανάπτυξη και αξιολόγηση τεχνολογιών χαμηλού κόστους και ψηφιακών λύσεων για τη φροντίδα του διαβήτη.
Το Σύμφωνο θα επικεντρωθεί επίσης στην καταλυτική πρόοδο, θέτοντας στόχους παγκόσμιας κάλυψης για τη φροντίδα του διαβήτη. Μια «παγκόσμια τιμή» θα ποσοτικοποιήσει το κόστος και τα οφέλη από την επίτευξη αυτών των νέων στόχων. Το Σύμφωνο θα υποστηρίξει επίσης την εκπλήρωση της δέσμευσης που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και ως μέρος των πακέτων καθολικής κάλυψης υγείας.