Ειδικότερα, με αφορφμή την πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με την Eli Lilly για την εξασφάλιση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα είναι αρκετά από μόνα τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Πράγματι, η θεραπευτική αξία των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι σημαντική με τον κ. Μόσιαλο να εξηγεί ότι μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Όμως δουλεύουν καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου και κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης χορήγησης. Δεν είναι δηλαδή ένα φάρμακο που το πίνουμε με ένα ποτηράκι νερό» συμπληρώνει.
Το μεγάλο πρόβλημα της μαζικής διάθεσης
Ο μεγαλύτερος σκόπελος, όμως, σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι η αδυναμία μαζικής διάθεσής τους στον πληθυσμό
«Λόγω των δυσκολιών στην παραγωγή τους, δεν θα έχουμε και επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεση τους στον γενικό πληθυσμό. Και αυτό είναι κάτι που το λένε οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν γιατί -επί του παρόντος τουλάχιστον - δεν έχουν δυνατότητα μαζικής παραγωγής» επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος.
Τα μονκοκλωνικά αντισώματα αρκούν για να καλύψουν μόνο την Αίγινα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε 220.000 δόσεις για περίπου 448 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα επομένως με βάση τον πληθυσμό της θα πάρει περίπου 5250 δόσεις. Δυστυχώς οι 220 χιλιάδες δόσεις φτάνουν μόνο για μια χώρα σαν το Σαν Μαρίνο ή την Ανδόρα. Όχι για την ΕΕ.
«Αυτές οι δόσεις που θα λάβουμε, εάν υπήρχαν μόνο τα μονοκλωνικά για να σταματήσουμε τη νόσο στον πληθυσμό, εάν ήταν δηλαδή ο μόνος τρόπος άμυνας έναντι του ιού, δεν θα έφταναν ούτε για να καλύψουμε την Αίγινα. Επομένως δεν είναι άμεση λύση. Ούτε θα είναι για πολλούς ακόμη μήνες και μάλλον για χρόνια. Όσοι παραμυθιάζουν τους πολίτες ότι αποτελούν άμεση λύση υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας» καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.