Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που οδήγησε για ακόμη μία φορά στη λήψη της απόφασης του δεύτερου lockdown στη χώρα, τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της, απαιτεί και την άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, που αυτήν τη στιγμή, με το ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020 είναι εντελώς απροστάτευτοι.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με το συγκεκριμένο ΦΕΚ όχι μόνο διατηρείται ο αντιεπιστημονικός όρος «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» και τα ασαφή κριτήρια που τέθηκαν σε προηγούμενα ΦΕΚ, αλλά παράλληλα στερείται, βάσει αυτού, η δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη να ενταχθεί στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μία ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών!
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μεταφέρει με την παρούσα επιστολή για πολλοστή φορά την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους. Μια κραυγή, που παρά την πληθώρα των επιστημονικών τεκμηριώσεων, που επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα με την οποία εξελίσσεται η πάθηση σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, δε βρήκε αποδέκτες!
Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν θανάσιμα
Σε πρόσφατη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology, η οποία στηρίχθηκε σε 61 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το 30% των θανάτων λόγω της νόσου COVID-19 σημειώθηκαν σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπλέον, μετά τον υπολογισμό και άλλων σχετικών παραγόντων κινδύνου, όπως και τη συνύπαρξη και άλλων χρόνιων παθήσεων, παρατηρήθηκε πως ο κίνδυνος θανάτου από την COVID-19 παρέμενε σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και σχεδόν διπλάσιος για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, έναντι εκείνων που δεν έπασχαν από Διαβήτη.
Από την άλλη, τα δεδομένα που υπάρχουν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δείχνουν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που πέθαναν από την COVID-19 είχαν τουλάχιστον μία προϋπάρχουσα κατάσταση, ενώ συνολικά, ο Διαβήτης παρατηρήθηκε ως υποκείμενη πάθηση για περίπου 4 στους 10 ασθενείς. Μεταξύ των ατόμων κάτω των 65 ετών που πέθαναν από την COVID-19, περίπου οι μισοί είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη.
Επιπλέον, στατιστικά η αναλογία πιθανοτήτων για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και χρήση μηχανικής υποστήριξης αναπνοής έχει αποδειχτεί ότι είναι σημαντικά υψηλότερη σε ανθρώπους με COVID‐19 που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ η σοβαρότητα της φλεγμονής των πνευμόνων, από τον σχετικό ιατρικό έλεγχο, ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς με Διαβήτη. Παράλληλα, πολλές ακόμη αναφορές από διάφορες χώρες έχουν δείξει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του Σακχαρώδη Διαβήτη και της θνησιμότητας που προκαλείται από την COVID.
Και αν η πιθανότητα του ποσοστού θνησιμότητας σε ηλικίες 40 ετών φαίνεται να είναι ένας προστατευτικός παράγοντας, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το ποσοστό θνησιμότητας των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη ηλικίας 40 ετών ήταν υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας.
Αίτημα για ένταξη στις ομάδες υψηλού κίνδυνου
«Ως εκ τούτου, αναρωτιόμαστε για ακόμη μία φορά βάσει ποιων επιστημονικών δεδομένων οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη εντάσσονται στην ομάδα «ενδιάμεσου κινδύνου» που από μόνη της δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, αλλά προϋποθέτει τη συνύπαρξη και άλλων παθήσεων ή ηλικία άνω των 65 ετών» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Και προσθέτει: «Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά άμεσα την τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020 με την ένταξη όλων των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε όσους συνοικούν με πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βάσει της γνωμάτευσης του θεράποντα ιατρού. Στην περίπτωση των πασχόντων θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που υπάρχει η δυνατότητα, ενώ σε όσους αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, να δίνεται το δικαίωμα ειδικής άδειας. Στην περίπτωση όσων εργαζομένων συνοικούν με πάσχοντα από Σακχαρώδη Διαβήτη που αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο νόσησης, να δίνεται η δυνατότητα για εργασία back office ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το κοινό».
«Στη δεδομένη χρονική πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, απαιτείται συνολική ευθύνη και λήψη από πλευράς Πολιτείας όλων των απαιτούμενων και απαραίτητων μέτρων για την προστασία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη» καταλήγει η ανακοίνωση.