O πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση του, «η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί ύψιστη πράξη αλληλεγγύης, ένα δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας.
Δυστυχώς, ένα τραγικό γεγονός όπως το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ανέδειξε την ανάγκη κάλυψης όχι μόνο των καθημερινών αλλά και των έκτακτων αναγκών σε αίμα στη χώρα μας και αποκάλυψε τα κενά σε αποθέματα, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του να διαθέτουμε επάρκεια προκειμένου να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις.
Όμως, μέσα στον πόνο και τη θλίψη της ανείπωτης τραγωδίας, η συγκλονιστική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για εθελοντική αιμοδοσία υπέρ των τραυματιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα αγάπης, μια ακτίδα αισιοδοξίας».
Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η πρωτοφανής προσέλευση εκατοντάδων συμπολιτών μας στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όλης της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της ημερήσιας συλλογής αίματος, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών του δυστυχήματος, αναπληρώνοντας παράλληλα τα αποθέματα αίματος.
«Σε ένα τόσο τραγικό γεγονός που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μας, η συμμετοχή του κόσμου ήταν και παραμένει συγκινητική. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του δυστυχήματος, συγκεντρώθηκαν 19.000 μονάδες αίματος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα χρειάζεται ημερησίως περίπου 1.500 μονάδες, οι 19.000 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν, ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες της χώρας», ανέφερε.
Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον του κόσμου που εξακολουθεί να δίνει αίμα δεν έχει καμφθεί, κ. Κατσίβελας, επισήμανε ότι «οι ανάγκες των θυμάτων της τραγωδίας υπερκαλύφθηκαν και πλέον το Ε.ΚΕ.Α. ρυθμίζει τη ροή κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση σε μια στιγμή που δεν θα χρειαστεί καθώς η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες», υπογραμμίζοντας ότι «προγραμματίζονται δράσεις συγκέντρωσης αίματος σε δεύτερο χρόνο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι ενδεχομένως οι ανάγκες να αυξηθούν εν όψει του Πάσχα, καθώς, όπως είπε, είθισται στα διαστήματα εορτών αλλά και καλοκαιρινών διακοπών η προσέλευση να ατονεί. Προέτρεψε δε τους πολίτες να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.
«Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το σύστημα μπορεί να συγκεντρώσει 6.500 μονάδες αίμα, δηλαδή τις μισές από ότι συνήθως ενώ και την εβδομάδα που ακολουθεί, αργούμε να επανέλθουμε σε αυτά τα επίπεδα, πόσο μάλλον τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που ο κόσμος πηγαίνει διακοπές και η αιμοδοσία δεν είναι στις προτεραιότητές του. Μετά την εξισορρόπηση του συστήματος από τη επίδραση του κορονοϊού, παρατηρείται μια συμπίεση της αιμοδοσία την περίοδο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας, ιδίως μετά το καλοκαίρι. Οι ανάγκες της κοινωνίας δεν σταματούν ούτε σε γιορτές ούτε σε διακοπές. Πριν φύγουμε, ας μην ξεχάσουμε να δώσουμε αίμα», συμπλήρωσε.