Τα κορόμηλα διαθέτουν ένα θρεπτικό προφίλ παρόμοιο με εκείνο των δαμάσκηνων και αποτελούν σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C.
Διατροφική αξία για 100 γραμμάρια:
0,1 γρ. λίπος
0,2 γρ. πρωτεΐνη
1,8 γρ. ίνες
7,9 γρ. υδατάνθρακες
34 θερμίδες
Το κορόμηλο, σε αντίθεση με άλλα φρούτα, περιέχει λίγη ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα ο καρπός του έχει οργανικά οξέα (κιτρικό και μηλικό), προβιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη ΡΡ και Ε, μεγάλη ποσότητα ασκορβικού οξέος, πηκτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και σίδηρο.
Σε τι κάνουν καλό τα κορόμηλα;
Τα κορόμηλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών και ξινών σαλτσών που συνοδεύουν διάφορα πιάτα, οινοπνευματώδη ποτά, πουρέ φρούτων ή ξινές σούπες και άλλα τρόφιμα εάν δεν είναι άγευστα. Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ από μόνα τους ή να προστεθούν σε φρουτοσαλάτες.
Τα κορόμηλα έχουν τις ακόλουθες διατροφικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία:
1. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στις αιμορροΐδες.
Τα κορόμηλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή μιας διαλυτής ίνας που ονομάζεται πηκτίνη. Στο πεπτικό σύστημα, η πηκτίνη ταξιδεύει αμετάβλητη αλλά απορροφά το νερό και γίνεται πηκτωματοειδής, πράγμα που βοηθά στην αποσκλήρυνση των κοπράνων, βοηθώντας στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
Τα μαλακά κόπρανα που είναι εύκολο να περάσουν σημαίνουν λιγότερη πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και μπορούν να βελτιώσουν τις αιμορροΐδες.
Δείτε και Τροφές που περιέχουν πηκτίνη και αποτοξινώνουν φυσικά το σώμα μας
2. Χαμηλά σε θερμίδες για απώλεια βάρους.
Τα κορόμηλα προσδίδουν περίπου 34 θερμίδες/ 100 γρ. και λιγότερο από 1% λιπαρά, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για απώλεια βάρους. Επιπλέον, παρέχουν καλές ποσότητες διαιτητικών ινών που συνδέονται με κάποιο μέρος των λιπαρών από τη διατροφή μας, αποτρέποντας την απορρόφηση τους στο έντερο και προωθώντας φυσικά την απώλεια βάρους.
Ποιες διατροφικές ελλείψεις εμποδίζουν την απώλεια βάρους
3. Καρδιαγγειακά οφέλη.
Ως πηγή ινών, βοηθούν έμμεσα στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν την υπεροξείδωση λιπιδίων και μειώνουν περαιτέρω τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Καρδιαγγειακό, Προστατεύουμε το σύστημα που μας Διατηρεί στη Ζωή
4. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα κορόμηλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Οι κίτρινες ποικιλίες είναι πηγές καροτενίων, ενώ τα μωβ και τα κόκκινα φρούτα έχουν 4 έως 6 διαφορετικά αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνης. Η φλούδα είναι ιδιαίτερα υψηλή στα αντιοξειδωτικά και έχει οφέλη για την όραση, τη μνήμη και τη μάθηση.
Επίσης, ασκούν αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη και ακόμη και αντιαναγχοτική δράση και συμβάλλουν σε χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως:
ο καρκίνος,
η παχυσαρκία,
ο διαβήτης,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή
οι εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος.
5. Διεγείρουν την όρεξη και έχουν τονωτικές ιδιότητες.
Τα κορόμηλα καταναλώνονταν παραδοσιακά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρεξης και για τονωτικό αποτέλεσμα. Περιέχουν πάνω από 10 γραμμάρια φυσικών σακχάρων / 100 γραμμάρια φρούτων για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και μπορεί να έχουν ήπιο καθαρτικό αποτέλεσμα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, βοηθώντας στην αποτοξίνωση του σώματος.