«Ναι» στα καλα λιπαρά
- Επέλεξε μικρές ποσότητης ελαίων και προτίμησε το λάδι ελιάς
- Κάνε dressing για σαλάτα με λάδι ελιάς ή λάδι από λιναρόσπορο.
- Μπορείς να κάνεις πουρέ από αβοκάντο και να το προσθέσεις στα πιάτα και τις σαλάτες σου.
- Δοκίμασε και διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος όπως ο φούρνο, το βράσιμο, το grill, ατμό για να αποφύγεις το τηγάνι.
- Επέλεξε τροφές που περιέχουν Ωμέγα -3 λιπαρά
- Μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις καρύδια στα δημητριακά, στις σαλάτες ακόμα και στα mufin (μάφιν). Μπορείς να φτιάξεις και dressing για σαλάτες με καρύδια επίσης.
- Φάε δύο με 4 μερίδες λιπαρό ψάρι κάθε εβδομάδα όπως σολομο ή τόνο σε κονσέρβα ή σαρδέλες
- Κάποια κοτόπουλα τα ταϊζουν με τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 και τα αυγά τους μπορεί να περιέχουν ακόμα περισσότερα ωμέγα τρία λιπαρά
«Ναι» στις Φυτικές ίνες
- Καλό θα είναι να μην αποκλείεις από το διαιτολόγιό σου τροφές όπως φασόλια, φακές, σπόρους και φυστίκια
- Μπορείς να γεμίζεις το πιάτο σου σε κάθε γεύμα με φρούτα και λαχανικά
- Καλό είναι να δοκιμάζεις φρούτα και λαχανικά αντί για χυμούς γιατί πολλά φρούτα έχουν βιταμίνες και στη φλούδα.
- Προτίμησε δημητριακά ολικής άλεσης
Περιόρισε τα κορεσμένα λίπη
- Αν τρως κρέας γενικά, επέλεξε το καθαρό μέρος από το μοσχάρι και το χοιρινό ειδικά τα μέρη που δεν έχουν λίπος. Καλό θα ήταν να μην προέρχεται από την οσφυϊκή χώρα
- Τροφές όπως είναι το σαλάμι, το μπέικον και το χοτ ντόγκ καλό θα ήταν να αποκλειστούν από τη διατροφή σου
- Όταν φτιάχνεις στιφάδο ή σούπα καλό είναι να βάζεις στο ψυγείο ότι απομένει και το λίπος που παγώνει μπορείς να το πετάς πριν ξαναζεστάνεις το φαγητό.
- Μπορείς να προτιμήσεις αντι για παχιά τυριά φέτα με χαμηλά λιπαρά ή μοτσαρέλα
- Για να φτιάξεις σάλτσες και να της πήξεις μπορείς να επιλέξεις κρέμα με χαμηλά λιπαρά
- Γάλα χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών είναι επίσης μια καλή επιλογή.
- Πες όχι στην πέτσα στο κοτόπουλο και την γαλοπούλα
Επίσης, καλό είναι να κοιτάς την διατροφική αξία στα προϊόντα πριν τα αγοράσεις. Έτσι θα γλιτώσεις αρκτετές θερμίδες, περιττή ζάχαρη και λιπαρά
Μείωσε το αλάτι
- Ένα άλλο καλό κόλπο είναι να προετοιμάζεις πιο συχά μόνος/η το φαγητό σου ώστε να κοντρολάρεις την ποσότητα αλατιού στα γεύματά σου
- Όταν μαγειρεύεις βάλε όσο λιγότερο αλάτι μπορείς.
- Μπορείς να προτιμήσεις τη σάλτσα σόγιας, τις πίκλες και τις ελιές για να νοστιμέψεις το φαγητό σου
- Φρόντισε οι κονσέρβες που επιλέγεις να μην έχουν πρόσθετο αλάτι
- Βότανα, μπαχαρικά, σκόρδο, κρεμμύδια, πιπεριές και λεμόνι ή χυμός λεμονιού προσθέτουν έξτρα γεύση στο φαγητό χωρίς την προσθήκη αλατιού.