Η κατανάλωση μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών συνδέεται με αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Πρόκειται για έναν επιβλαβή τύπο λίπους που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και άλλων επιπλοκών στην υγεία. Αντίθετα η κατανάλωση κρασιού δεν δείχνει τέτοια συσχέτιση με τα επίπεδα αυτού του επιβλαβούς λίπους και μπορεί ακόμη και να είναι προστατευτικός εναντίον του, ανάλογα με το είδος του κρασιού που καταναλώνεται.
Για την ακρίβεια μία ομάδα επιστημόνων εντόπισε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Science & Practice
Παρόλο που η κατανάλωση λευκού κρασιού δεν επηρέασε τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, η μελέτη έδειξε ότι το να πίνεις λευκό κρασί σε μέτριες ποσότητες προσφέρει το δικό του μοναδικό όφελος σε μεγαλύτερους ηλικιωμένους: πυκνότερα κόκκαλα. Βρέθηκε υψηλότερη οστική πυκνότητα ανάμεσα στους μεγαλύτερους ηλικιωμένους που έπιναν λευκό κρασί σε μέτριες ποσότητες. Δεν βρέθηκε ο ίδιος σύνδεσμος ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν μπύρα και κόκκινο κρασί.
Η μελέτη βασίστηκε σε μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων που ονομάζεται Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξιολογήθηκαν 1.869 λευκοί ενήλικες ηλικίας από 40 έως 79 ετών που ανέφεραν δημογραφικούς παράγοντες, παράγοντες αλκοόλ, διατροφής και τρόπου ζωής μέσω ερωτηματολογίου. Στη συνέχεια, συλλέχθηκαν δείγματα ύψους, βάρους και αίματος από κάθε συμμετέχοντα και αποκτήθηκαν πληροφορίες για τη σύνθεση του σώματος χρησιμοποιώντας ένα δείκτη που ονομάζεται απορροφητήρας ακτίνων Χ διπλής ενέργειας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ένα στατιστικό πρόγραμμα για να εξεταστούν οι σχέσεις μεταξύ των τύπων αλκοολούχων ποτών και της σύνθεσης του σώματος.
Γιατί έχει σημασία
Η γήρανση συνήθως συνοδεύεται από μία αύξηση στο προβληματικό λίπος που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών καθώς και μείωσης της οστικής πυκνότητας.
Η ύπαρξη μεγαλύτερη επιπέδων σωματικού λίπους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφορετικών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών, συγκεκριμένους τύπους καρκίνων και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα πιες αλκοόλ, καλό είναι να γνωρίζεις τους κινδύνου από την επίμονη κατανάλωση μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών.
ΠΗΓΗ: theconversation