Σχεδόν οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποτε στη ζωή τους προσπαθήσει να χάσουν κιλά στη ζωή τους. Αν και οι πρώτες μέρες μετά τη δίαιτα είναι ενθαρρυντικές, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις ατόμων που ακολουθούν μέχρι τέλους με επιτυχία το διατροφικό τους πρόγραμμα.
Ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που δεν παίρνουν ξανά τα κιλά που έχασαν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Για ποι λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό; Είναι υπεύθυνος μόνο ο άνθρωπος και η έλλειψη αφοσίωσής του ή και το σώμα μας εμποδίζει να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;
Για να δώσουμε μία απάντηση πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός σε σχέση με το βάρος του σώματος.
Κάθε σώμα έχει ένα προτιμώμενο βάρος
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα σε όλο το σώμα σας που βοηθούν στη ρύθμιση διαφόρων βιολογικών λειτουργιών, όπως ρυθμός αναπνοής, η θερμοκρασία σώματος και το σάκχαρο στο αίμα. Ονομάζονται «ομοιοστατικοί μηχανισμοί» και οι λειτουργίες τους είναι να διατηρούν το σώμα σας σε ισορροπία γύρω από ένα καθορισμένο εύρος. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε σε ένα ζεστό περιβάλλον, το σώμα σας ιδρώνει για να απελευθερώσει τη θερμότητα - αλλά όταν είναι κρύο, τρέμει να παράγει θερμότητα.
Ο καθένας μας ζει σε ένα σώμα που έχει προτιμώμενο βάρος, παρόμοιο με έναν ομοιοστατικό μηχανισμό. Συνήθως αναφέρεται ως «καθορισμένο βάρος εύρους» ή «υπερασπισμένο εύρος». Είναι σημαντικό να αναφέρεται σε αυτήν την έννοια ως εύρος και όχι ως σημείο. Υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις για το πόσο ευρύ είναι αυτό το εύρος, αλλά είναι πιθανό μεταξύ 4-9 κιλών.
Η δουλειά του σώματός σας είναι να υπερασπίζεται αυτό το εύρος, δηλαδή να διατηρεί το σώμα σας στο ίδιο σχετικό βάρος. Σε αντίθεση με αυτά που έχουμε διδαχθεί, δεν χρειάζεται να κάνουμε μικροδιαχείριση του σωματικού βάρους μας - το σώμα μας το κάνει για εμάς μέσω ενός σύνθετου συνόλου μηχανισμών. Φαίνεται ότι το κάτω μέρος του βάρους της σειράς μας υπερασπίζεται πιο έντονα από την κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι αντιστέκουμε την απώλεια βάρους περισσότερο από ό, τι αντιστέκουμε στην αύξηση βάρους.
Πρώτον, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η διατροφή μπορεί τεχνικά να σημαίνει είτε «διατροφικό τρόπο» είτε «απόπειρα απώλειας βάρους». Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το τελευταίο μέσω συνειδητών προσπαθειών να χάσουν βάρος, περιορισμό των θερμίδων και εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων.
Ξεκινάμε μια δίαιτα λόγω κάποιου ερεθίσματος, είτε πρόκειται για διαφήμιση,είτε για άρθρο περιοδικού, είτε για ένα φίλο που λέει μια «ιστορία επιτυχίας», ένα γιατρός που σχολιάζει, μια μαρτυρία διασημοτήτων ή κάποιο άλλο γεγονός. Κόβουμε θερμίδες ή ομάδες τροφίμων, αποφασίζουμε για ένα μοτίβο «καθαρού φαγητού» ή παρακολουθούμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε μια εφαρμογή.
Στο βάθος, το σώμα μας πανικοβάλλεται, καθώς τρέφεται λιγότερο από όσο έχει συνηθίσει. Αυτό αυξάνει τις ορμόνες του στρες , τις ορμόνες της πείνας, και τις ορμόνες αποθήκευσης λίπους. Μειώνει τις ορμόνες που σου δίνουν την αίσθηση κορεσμού, η οποία προστατεύει από την πείνα. Τελικά, γινόμαστε όλο και περισσότερο απασχολημένοι με τα τρόφιμα, και τα διατροφικά ένστικτα του σώματός μας αρχίζουν να υπερτερούν των αυτοεπιβαλλόμενων κανόνων διατροφής. Τρώμε και νιώθουμε αποτυχημένοι όταν το κάνουμε.
Δεύτερη προσπάθεια και εκ νέου αποτυχία
Έτσι αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε μια άλλη δίαιτα και να προσπαθήσουμε σκληρότερα αυτή τη φορά. Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι ένα πρόβλημα, ειδικά καθώς πιστεύουμε ότι με περισσότερη θέληση, μπορούμε να ακολουθήσουμε με επιτυχία μια δίαιτα. Ωστόσο, το επιχείρημα της θέλησης δεν αναγνωρίζει τα διάφορα φυσιολογικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία υπερισχύουν της θέλησής μας για δίαιτα. Αυτές οι παρενέργειες της δίαιτας περιλαμβάνουν:
- Μειωμένη πληρότητα λόγω της κατασταλτικής παραγωγής λεπτίνης, της «ορμόνης πληρότητας» (αρχικά) και της πρώιμης πληρότητας λόγω επιβράδυνσης της πέψης
- Αργός μεταβολισμός
- Λιγούρα
- Απασχοληση με τρόφιμα
- Απώλεια μυών
- Μειωμένη θερμοκρασία σώματος
- Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
- Κακή πέψη
- Απώλεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου ή / και κακή αναπαραγωγική υγεία
- Αυξημένος κίνδυνος διαταραχών διατροφικών ή διατροφικών διαταραχών
- Ενοχή και ντροπή όταν οι δίαιτες αναπόφευκτα αποτύχουν
Δεν είσαι σχεδιασμένος για δίαιτες
Το σώμα σας είναι πολύ έξυπνο για να σας αφήσει σκόπιμα να το θρέψετε - και ενώ δεν μπορεί να πει τη διαφορά μεταξύ της σκόπιμης κατανάλωσης τροφίμων και της πείνας, διαθέτει προστατευτικούς μηχανισμούς για την αποφυγή του τελευταίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις συνταγές φαρμάκων, συνήθως δεν προειδοποιούμαστε για τις παρενέργειες της διαιτας πριν την εκτέλεση της.
Έχουμε μεγαλώσει σε μια κουλτούρα που εκτιμά συγκεκριμένα μεγέθη και σχήματα σώματος, βλέπει το μέγεθος του σώματος ως ελεγχόμενο, και βλέπει οποιονδήποτε σε διαφορετικό μέγεθος σώματος ως κατώτερο ή ώς κάποιον που δεν έχει θέληση.
Γι΄αυτό το λόγο, πριν αποφασίσετε να πάρετε την απόφαση να ακολουθήσετε μία δίαιτα προσπαθήστε να λάβετε υπόψιν σας τις δυσκολίες και τις πιθανές απογοητεύσεις που θα προκύψουν.
Και επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, το καλύτερο για σας είναι να γυμνάζεστε και να τρώτε υγιεινά για να μην βρεθείτε στη θέση να ακολουθήσετε μία δίαιτα.
ΠΗΓΗ: wellseek