Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι δεκάδες πνιγμοί που έχουν καταγραφεί τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες και αφορούν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους.
Σύμφωνα δε με μελέτες, ο πνιγμός στη θάλασσα, αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τους ανήλικους.
Τι είναι όμως ο πνιγμός και γιατί δεν είναι όπως στις ταινίες;
Ο πνιγμός χαρακτηρίζεται από πολλούς ειδικούς ως «σιωπηλός» θάνατος καθώς συνήθως το θύμα δεν προφταίνει να φωνάξει «βοήθεια», ούτε κάνει τις συνηθισμένες σπασμωδικές κινήσεις που όλοι φαντάζονται, και εντοπίζεται εκ των υστέρων από κάποιον δυνητικό διασώστη.
Ειδικότερα, το φαινόμενο αυτό δεν έχει να κάνει με τις εικόνες που έχουμε από τις ταινίες με το γνωστό «βίαιο πιτσίλισμα-κάλεσμα βοήθειας» με τα «σινιάλα» που κάνουν συνήθως οι ηθοποιοί, κουνώντας τα χέρια στον αέρα και φωνάζοντας επιδεικτικά «βοήθεια».
Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορείτε να κολυμπήσετε;
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Νταλούκα, παιδίατρο και εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο οποίος μιλώντας στο star με αφορμή τον πνιγμό του 10χρονου κοριτσιού σε πισίνα συγκροτήματος κατοικιών στη Νέα Μάκρη που είχε καταναλώσει φαγητό, ανέφερε πως όσοι έχουν φάει πριν πάνε στην θάλασσα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 1- 2 ώρες προκειμένου να χωνέψουν, έστω και μερικώς, το φαγητό τους.
Ακόμη, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός συνιστά τη χρήση κοινής λογικής, δηλαδή να περιμένετε μέχρι να νιώσετε άνετα, πως έχει δηλαδή «κατέβει» καλά το φαγητό στο στομάχι, προτού μπείτε πάλι στο νερό.