Συγκεκριμένα τα αυγά αποτελούν προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. Το αυγό περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, «καλά» λιπαρά και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α και D, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, φώσφορο, σελήνιο και ιώδιο. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή χολίνης, η οποία συμμετέχει στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, συστατικών που σχετίζονται με την υγεία των ματιών.
Όσον αφορά τα παιδιά συστήνεται να τα καταναλώνουν από τον 10ο μήνα ζωής, αρχίζοντας από τον κρόκο πρώτα μόνο και μετά τους 12 μήνες και το ασπράδι. Είναι σημαντικό το αυγό να είναι πάντα καλά βρασμένο, σφιχτό και όχι μελάτο για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Μάλιστα, η βασική οδηγία των παιδιάτρων είναι το παιδί να αρχίσει να τρώει σιγά σιγά από μισό κουταλάκι, ώστε αν παρουσιάσει αλλεργία να μην είναι πολύ έντονη.
Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, πολλοί γονείς τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης του αυγού από τα παιδιά. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση αυγών κατά την παιδική ηλικία, εν τούτοις γνωρίζουμε πως η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής επηρεάζει πολύ λιγότερο τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με άλλα συστατικά, όπως τα κορεσμένα ή τα trans λιπαρά οξέα.
Κατά γενική ομολογία, ένα παιδί μπορεί να καταναλώνει κατά μέσο όρο 4-7 αυγά ανά εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου προτύπου διατροφής. Από την άλλη, στην περίπτωση όπου εμφανίζει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, το αυγό μπορεί να περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιό του, αρκεί η κατανάλωσή του να μην υπερβαίνει τις 3 φορές ανά εβδομάδα.