Αν το σκεφτείς καλά, το μυαλό μας είναι πάντας σε λειτουργία. 24ώρες το 24ωρο φροντίζει τις σκέψεις και τις κινήσεις σου, την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό σου, τις αισθήσεις σου. Λειτουργεί ακόμα και όταν κοιμάσαι. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας απαιτεί συνεχή παροχή καυσίμων για να λειτουργήσει. Αυτό το «καύσιμο» προέρχεται από τα τρόφιμα που τρως. Η ποιότητα του «καυσίμου» κάνει όλη τη διαφορά. Με απλά λόγια, αυτό που τρώς επηρεάζει άμεσα τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σου και, τελικά, τη διάθεσή σου.
Όπως ένα ακριβό αυτοκίνητο, ο εγκέφαλός σου λειτουργεί καλύτερα όταν παίρνει μόνο καύσιμα υψηλής ποιότητας. Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής ποιότητας που περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά θρέφει τον εγκέφαλο και τον προστατεύει από το οξειδωτικό στρες - τα «απόβλητα» που παράγονται όταν το σώμα χρησιμοποιεί οξυγόνο, το οποίο μπορεί να βλάψει τα κύτταρα.
Δυστυχώς, ακριβώς όπως ένα ακριβό αυτοκίνητο, ο εγκέφαλός σας μπορεί να καταστραφεί εάν κατάναλώσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από καύσιμα υψηλής ποιότητας. Εάν ουσίες από καύσιμα «χαμηλής ποιότητας» (όπως αυτό που παίρνετε από επεξεργασμένα τρόφιμα) φτάσουν στον εγκέφαλο, είναι δύσκολο να τα ξεφορτωθεί. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα, για παράδειγμα, είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο. Εκτός από την επιδείνωση της ρύθμισης της ινσουλίνης από το σώμα σας, προάγουν επίσης τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Πολλές μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα σάκχαρα και μειωμένης εγκεφαλικής λειτουργίας - και ακόμη και επιδείνωση των συμπτωμάτων των διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.
Έχει λογικό. Εάν ο εγκέφαλός σας στερείται διατροφής καλής ποιότητας ή εάν επιβλαβή φλεγμονώδη κύτταρα εντός του κλειστού χώρου του εγκεφάλου, συμβάλλοντας περαιτέρω σε τραυματισμό του εγκεφαλικού ιστού, αναμένονται συνέπειες. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι για πολλά χρόνια, ο ιατρικός τομέας δεν αναγνώρισε πλήρως τη σύνδεση μεταξύ διάθεσης και φαγητού.
Σήμερα, ευτυχώς, το αναπτυσσόμενο πεδίο της διατροφικής ψυχιατρικής διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές συνέπειες και συσχετισμοί μεταξύ όχι μόνο του τι τρώτε, πώς αισθάνεστε και πώς συμπεριφέρεστε τελικά, αλλά και των ειδών βακτηρίων που ζουν στο έντερό σας.
Πώς οι τροφές επηρεάζουν τη διάθεση
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, επηρεάζει τη διάθεση και αναστέλλει τον πόνο. Δεδομένου ότι περίπου το 95% της σεροτονίνης παράγεται στο γαστρεντερικό σωλήνα και ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι επενδεδυμένος με εκατό εκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες, είναι λογικό ότι οι εσωτερικές λειτουργίες του πεπτικού συστήματος δεν βοηθούν μόνο να χωνέψετε τα τρόφιμα, αλλά και να καθοδηγήσετε τα συναισθήματά σας.
Επιπλέον, η λειτουργία αυτών των νευρώνων - και η παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη - επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα δισεκατομμύρια «καλά» βακτήρια που συνθέτουν το εντερικό μικροβίωμα. Αυτά τα βακτήρια παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία. Προστατεύουν την επένδυση των εντέρων και εξασφαλίζουν ότι παρέχουν ένα ισχυρό φράγμα από τις τοξίνες και τα «κακά» βακτήρια. Περιορίζουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το φαγητό σας και ενεργοποιούν νευρικές οδούς που ταξιδεύουν απευθείας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.
Τα οφέλη της παραδοσιακής διατροφής
Μελέτες έχουν συγκρίνει «παραδοσιακές» δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή και η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, με μια τυπική «δυτική» διατροφή και έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι 25% έως 35% χαμηλότερος σε όσους ακολουθούν μια παραδοσιακή διατροφή. Οι επιστήμονες εξηγούν αυτή τη διαφορά επειδή αυτές οι παραδοσιακές δίαιτες τείνουν να είναι υψηλές σε λαχανικά, φρούτα, ανεπεξέργαστους κόκκους και ψάρια και θαλασσινά και να περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες άπαχων κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι επίσης κενά από επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα, τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία του «δυτικού» διατροφικού προτύπου. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ζυμώνονται και επομένως δρουν ως φυσικά προβιοτικά.
Αυτό μπορεί να ακούγεται αδύνατο αλλά η ιδέα ότι τα καλά βακτήρια όχι μόνο επηρεάζουν αυτό που το έντερο σας χωνεύει και απορροφά, αλλά ότι επηρεάζουν επίσης το βαθμό φλεγμονής σε όλο το σώμα σας, καθώς και τη διάθεσή σας και το επίπεδο ενέργειας, θεωρείται όλο και πιθανό μεταξύ των ερευνητών.
Διατροφική ψυχιατρική: Τι σημαίνει για εσάς;
Αρχίστε να δίνετε προσοχή στο πώς σας κάνει να αισθάνεστε η κατανάλωση διαφορετικών τροφίμων - όχι μόνο εκείνη τη στιγμή αλλά και την επόμενη μέρα. Δοκιμάστε να φάτε μια «καθαρή» διατροφή για δύο έως τρεις εβδομάδες - δηλαδή να κόψετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη. Δείτε πως νιώθετε. Στη συνέχεια, εισάγετε αργά τα τρόφιμα πίσω στη διατροφή σας, ένα προς ένα, και δείτε πώς αισθάνεστε.
Όταν μερικοί άνθρωποι «καθαρίζουν», δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο καλύτερα αισθάνονται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και πόσο χειρότερα αισθάνονται όταν επανεισάγουν τα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη φλεγμονή.
ΠΗΓΗ: health.harvard.edu