Παρά τη θρέψη μωρών για χιλιετίες, η αλχημεία του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος παραμένει ένα μυστήριο. Κάτι που παραμένει άγνωστο είναι πώς τα συστατικά στο γάλα, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με τη διατροφή και το περιβάλλον της μητέρας, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ενός μωρού. Τώρα, μετά την εξέταση της σύνθεσης του γάλακτος που παρασκευάζεται από ανθρώπους και ποντίκια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα συστατικό - ένας τύπος αμινοξέος σε τρόφιμα ολικής αλέσεως που ονομάζονται βηταΐνη - φαίνεται να βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη μεταβολική υγεία προωθώντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο νεογέννητο έντερο.
Για να καθοριστεί αν η βηταΐνη θα μπορούσε πραγματικά να ελέγξει την ανάπτυξη στα νεογέννητα, οι μελέτησαν εξέτασαν ποντίκια. Τα ποντίκια που μόλις είχαν γεννήσει είχαν ανατεθεί τυχαία είτε σε μια κανονική διατροφή είτε σε μια διατροφή με επιπλέον βηταΐνη, η οποία πέρασε στο γάλα των μητέρων. Τα νεογέννητα ποντίκια που πήραν το γάλα εμπλουτισμένο με βηταΐνη ζύγιζαν ελαφρώς λιγότερο από τα ζώα ελέγχου και η διαφορά άντεξε στην ενηλικίωση: Σε περίπου 6 μήνες, εκείνα που πήραν επιπλέον βηταΐνη ζύγισαν περίπου 10% λιγότερο από αυτά της ομάδας ελέγχους.
Το αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο σε νεογέννητα ποντίκια των οποίων οι μητέρες ήταν παχύσαρκες. Όπως και στα ανθρώπινα μωρά, τα νεογνά ποντικιών που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, οπότε αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η επιπλέον βηταΐνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτά, οδηγώντας σε υγιέστερη ανάπτυξη.
Καθώς οι ερευνητές προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί η βηταΐνη μπορεί να είναι καλή για το μεταβολισμό, βρήκαν κάτι ενδιαφέρον: Στα νεογέννηταποντικιών, η ουσία οδήγησε σε προσωρινή αύξηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου που ονομάζονται Akkerrmansia. Μια δεύτερη ομάδα 109 μωρών και μητέρων, από τη Βαλένθια της Ισπανίας, ενίσχυσε αυτή τη σύνδεση. Περισσότερη βηταΐνη στο μητρικό γάλα συσχετίστηκε με περισσότερη Ακκερρμανσία στα δείγματα κοπράνων των μωρών σε ηλικία 12 μηνών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει χαμηλότερα επίπεδα Akkermansia σε ανθρώπους και ζωικά μοντέλα σχετίζονται με την παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές παθήσεις.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μητρικό γάλα επηρεάζει τα είδη πέρα από αυτά που το καταναλώνουν- δηλαδή, τα μικρόβια στο έντερο, λέει η E. A. Quinn, βιολογικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis, η οποία μελετά πώς το μεγάλο υψόμετρο μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος. «Νομίζω ότι το πιο συναρπαστικό εύρημα για μένα είναι ότι αρχίζει πραγματικά να φαίνεται ότι το μητρικό γάλα είναι ένα τόσο περίπλοκο σύστημα. ... Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια κατανόησης όλων αυτών», αναφέρει.
ΠΗΓΗ: sciencemag