Η έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της- με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στην οποία συμμετείχαν δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ του κρέατος και του διαβήτη τύπου 2, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία και τα συστήματα υγείας. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.
Εκτός από τη διατήρηση υγιούς βάρους και την άσκηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή είναι βασικός παράγοντας εμφάνισης της νόσου.
Οι ειδικοί που διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της ανατολικής Μεσογείου, της νοτιοανατολικής Ασίας και του δυτικού Ειρηνικού αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.
Η καθηγήτρια Nita Forouhi, του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό».
Η διαδικασία της έρευνας
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect - ενός έργου που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- προκειμένου να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διάφορους πληθυσμούς ανά τον πλανήτη.
Διαπίστωσαν ότι η συνήθης ημερήσια κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος -που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν- σχετίζεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.
Η κατανάλωση 100γρ. μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα -που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα- συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η συνήθης κατανάλωση 100 γρ. πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν έγιναν περαιτέρω αναλύσεις για να ελεγχθούν τα ευρήματα υπό διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών έγινε ασθενέστερη, αλλά οι συσχετίσεις με τον διαβήτη τύπου 2 για το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν ίδιες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του διαβήτη τύπου 2 παραμένει αβέβαιη και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», δήλωσε χαρακτηριστική η Forouhi.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συμβουλεύει όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος, όπως μοσχάρι, αρνί, πρόβατο, χοιρινό, μοσχάρι, ελάφι και κατσίκι, ή επεξεργασμένο κρέας, όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι και κορν μπιφ, να το μειώσουν σε 70 γραμμάρια ή λιγότερο.
Ο καθηγητής Naveed Sattar, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε: «Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μείωση κατανάλωσης κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί όχι μόνο να προστατεύσει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και από τον διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που βρίσκεται σε έξαρση παγκοσμίως».
Ο Δρ Duane Mellor, του Πανεπιστημίου Aston, δήλωσε πέρα από τη μείωση κατανάλωσης κρέατος μια σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, μπιζέλια και φακές. «Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τακτική σωματική δραστηριότητα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο ίδιος.
Πηγή: GUARDIAN