Ακολουθώντας τα συμπεράσματα ερευνητών που καταγράφονται στην πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία, το δημοφιλές ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, στο διαβήτη και τση νόσου του Πάρκινσον.
Όχι και άσχημα για κάτι που βρίσκεται σε κάθε ντουλάπι, σωστά;
Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο «Trends in Cardiovascular Medicine» συνοψίζει τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ ημερησίως ωφελεί στο μεταβολικό σύνδρομο, βοηθώντας στη μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και του υπερβολικού βάρους γύρω από τη μέση.
Με αυτό τον τρόπο αυξάνει τα ποσοστά προστασίας έναντι ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, αρρυθμίας, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού.
Παράλληλα, ο καφές και τα συστατικά του μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Καφές και διανοητική λειτουργία
Προηγηθείσες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, με τους ερευνητές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον ακριβή μηχανισμό αυτής της «ασπίδας» προστασίας. Σε σχετική έρευνα, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκεφαλική εναπόθεση αμυλοειδούς, δηλαδή της πρωτεινικής πλάκας που σχηματίζεται στον εγκέφαλο ως μέρος της εξέλιξης της άνοιας.
Καφές και καρκίνος
Μια ευρεία ομάδα μελετών που περιλαμβάνει 28 ξεχωριστές μετα-αναλύσεις απέδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος ή του ενδομητρίου αλλά και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του δέρματος.
Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η παραπάνω δράση οφείλεται στα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στον καφέ και τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την χρόνια φλεγμονή και τις κυτταρικές μεταλλάξεις ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των ενζύμων στον οργανισμό.
Ναι μεν αλλά....
Κι ενώ τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την λελογισμένη κατανάλωση καφέ είναι αξιοπρόσεκτα, οι ειδικοί επισημαίνουν με έμφαση ότι δεν είναι αυτονόητα για όλους μας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, άγχος και αϋπνία. Επιπλέον, ο καφές προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ασθενείς με υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του σε μεγάλες ποσότητες.
Ακόμα μια ομάδα του πληθυσμού που θα πρέπει να στερηθεί το εύγεστο ρόφημα είναι οι έγκυες αφού η καφεΐνη έχει την δυνατότητα να περνάει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα επηρεάζοντας δυσμενώς το βάρος του.
Αν ωστόσο δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας που αποτρέπουν από την απόλαυση του καφέ, οι επιστήμονες καταλήγουν ότι η κατανάλωση έως τριών φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.
Υπάρχει σωστή ώρα για καφέ;
Οι λάτρεις του ροφήματος θα απαντήσουν «κάθε ώρα, είναι καλή ώρα». Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να υποστηρίξουν με στοιχεία αν όντως υπάρχει ιδανικός χρόνος κατανάλωσης του καφέ, έχουν αποτυπώσει το πώς επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού βάση της ώρας που τον απολαμβάνουμε.
Λόγου χάρη, ένα φλιτζάνι καφέ που θα καταναλωθεί μεταξύ 9:30 π.μ. και 11 π.μ. μπορεί να τονώσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τον οργανισμό καθώς τότε είναι η περίοδος που τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίζουν να υποχωρούν, και μαζί της η αίσθηση ενέργειας που νιώθουμε. Με λίγα λόγια, εκείνη την ώρα ο καφές μπορεί να λειτουργήσει ως μια μικρή αλλά χρήσιμη «ένεση αδρεναλίνης».
Και στις 2 μ.μ. όμως, ένα καφεδάκι αρκεί για να μας γλυτώσει από την απογευματική πνευματική κόπωση.
Όσο για τις βραδινές ώρες, ίσως είναι οι λιγότερο ιδανικές στιγμές για μια κούπα καφέ, αφού όπως εξηγούν οι επιστήμονες η καφεΐνη παραμένει στο σώμα από 2 έως 10 ώρες, ανάλογα με τον μεταβολισμό του καθενός.
Για όσους «τυχερούς» διαθέτουν το επονομαζόμενο «γονίδιο του καφέ» (CYP1A2), ένα φλιτζάνι αργά το βράδυ δεν αποτελεί πρόβλημα αφού το εν λόγω γονίδιο βοηθά το σώμα να μεταβολίσει την καφεΐνη πολύ γρήγορα.
Οι υπόλοιποι πάντως που δεν διαθέτουν αυτό το γονίδιο, καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ τις βραδινές ώρες, εκτός κι αν σκοπεύουν να το ... ξενυχτήσουν.