Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν υποκατάστατα ζάχαρης ως τρόπο μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, να οδηγήσει σε διαβήτη και να συμβάλει στη φλεγμονή του σώματος. Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές έχουν εργαστεί για να βρουν το τέλειο υποκατάστατο που έχει γεύση όπως η πραγματική ζάχαρη και είναι ασφαλής για κατανάλωση.
Οι επιστήμονες θεωρούσαν τη στέβια μια ασφαλή εναλλακτική για τη ζάχαρη εδώ και χρόνια, αλλά μια νέα μελέτη εγείρει το ερώτημα εάν μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του εντέρου.
Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το φυτό stevia ως γλυκαντικό για εκατοντάδες χρόνια. Οι άνθρωποι ανακάλυψαν αρχικά το φυτό στη Βραζιλία και την Παραγουάη και τώρα το καλλιεργούν σε όλο τον κόσμο.
Η Stevia είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη, οπότε απαιτείται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα για να επιτευχθεί ένα γλυκαντικό αποτέλεσμα. Ενώ οι ειδικοί θεωρούν συνήθως τη στέβια ως ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης, η τελευταία έρευνα (https://www.mdpi.com/1420-3049/25/22/5480/htm) δείχνει ότι μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα.
Προβλήματα στην υγεία του εντέρου
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα βοτάνων stevia είχε «ανασταλτική επίδραση στη βακτηριακή επικοινωνία». Το καθαρισμένο εκχύλισμα στεβίας έδειξε «μια μοριακή αλληλεπίδραση και πιθανή διακοπή [ορισμένων μορφών] βακτηριακής επικοινωνίας».
Γιατί, όμως, αυτό είναι βλαβερό για τον άνθρωπο; Επειδή μερικά βακτήρια του εντέρου μπορούν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, να προστατεύσουν από ορισμένους τύπους καρκίνου και να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα .
Ενώ η μελέτη δείχνει ότι η στέβια μπορεί να συμβάλει σε ένα μη ισορροπημένο έντερο, καμία μορφή στέβας δεν έδειξε στοιχεία θανάτωσης βακτηρίων στο έντερο.
Η επικεφαλής ερευνητής Dr. Karina Golberg, η οποία είναι μέλος του BGU Avram και του Stella Goldstein-Goren Department of Biotechnology Engineering, σχολίασε τα ευρήματα: «Αυτή είναι μια αρχική μελέτη που δείχνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού η βιομηχανία τροφίμων αντικαταστήσει τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά με stevia και τα εκχυλίσματά της».
ΠΗΓΗ: medicalnewstoday