Αυτό μπορεί να συμβαίνει για παράδειγμα με το πόσιμο νερό που εγχύθηκε με πλαστικό αλλά και μέσω τροφίμων όπως οστρακοειδή, τα οποία τείνουν να καταναλώνονται ολόκληρα, με αποτέλεσμα το πλαστικό στα πεπτικά τους συστήματα να καταναλώνεται επίσης.
Το Reuters χρησιμοποίησε τα ευρήματα της μελέτης για να οπτικοποιήσει της ποσότητα μικροπλαστικών που καταναλώνουμε.
Πόσο πλαστικό τρώμε κάθε εβδομάδα
Σε ένα μήνα, λαμβάνουμε το βάρος ενός τούβλου 4x2 Lego σε πλαστικό, και σε ένα χρόνο, τη ποσότητα ενός πλαστικού κράνους ενός πυροσβέστη. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά μπορεί να αυξηθεί. Σε αυτόν τον ρυθμό κατανάλωσης, σε μια δεκαετία, θα μπορούσαμε να τρώμε 2,5 κιλά (5,5 λίβρες) σε πλαστικό, που ισοδυναμεί με πάνω από δύο μεγάλα κομμάτια πλαστικού σωλήνα. Και για μια διάρκεια ζωής, καταναλώνουμε περίπου 20 κιλά μικροπλαστικού.
Η παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια με την ευρεία χρήση φθηνών προϊόντων μίας χρήσης. Δεδομένου ότι το πλαστικό δεν είναι βιοδιασώμενο, αλλά διασπάται μόνο σε μικρότερα κομμάτια, καταλήγει τελικά παντού, σε παραλίες καθώς και στην τροφική αλυσίδα.
Ο Malcolm Hudson, καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Southampton, λέει ότι η περισσότερη έρευνα έχει γίνει σε αυτά τα μικροπλαστικά, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ποσότητες ακόμη και μικρότερων σωματιδίων που ονομάζονται νανοπλαστικά στο περιβάλλον, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν, τα οποία πιθανότατα καταπίνουμε επίσης.
«Θα μπορούσε να περάσει στο αίμα ή στο λεμφικό μας σύστημα και να καταλήξει στα όργανα μας», είπε ο Hudson.
«Αυτά τα πλαστικά σωματίδια είναι μικρές ωρολογιακές βόμβες που περιμένουν να σπάσουν αρκετά για να απορροφηθούν από την άγρια φύση ή από ανθρώπους και στη συνέχεια να έχουν ενδεχομένως επιβλαβείς συνέπειες».
ΠΗΓΗ: Reuters