Η πρόσθετη ζάχαρη συνήθως είναι σάκχαρα και σιρόπια τα οποία προστίθενται σε τροφές κατά την διάρκεια της προετοιμασίας ή αργότερα.
Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Lisa Bodnar, η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να είναι φυσικά σάκχαρα, όπως μέλι ή πρόσθετα γλυκαντικά όπως είναι η φρουκτόζη και το σιρόπι καλαμποκιού.
Το γιαούρτι, τα σνακ για μωρά, οι φρουτοχυμοί, τα επιδόρπια και τα γλυκά τρόφιμα που αγοράζουμε από τον φούρνο, συνήθως είναι εκείνες οι τροφές που προσθέτουν σάκχαρα στη διατροφή των βρεφών και τον νηπίων.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στα μωρά
«Σε αντίθεση με τα σάκχαρα που περιέχουν τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά, το ψωμί και άλλα δημητριακά, τα φυσικά σάκχαρα και τα πρόσθετα γλυκαντικά που προστίθενται στις τροφές είναι εκείνα που πρέπει να περιορίσουμε ή να μειώσουμε στη διατροφή των παιδιών. Αυτό είναι σημαντικό να το κάνουμε διότι από τη γέννησή του ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 24 μηνών για την σωστή ανάπτυξη χρειάζεται θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που είναι γεμάτα από σάκχαρα παρέχουν αρκετές θερμίδες αλλά όχι αρκετά θρεπτικά συστατικά. Όταν δίνουμε στο παιδί φαγητά με πρόσθετα σάκχαρα προτού συμπληρώσει τους 24 μήνες ζωής είναι προβληματικό» αναφέρει στο κείμενό της και εξηγεί ότι το παιδί πρέπει να τρώει σωστά και η τροφή του να είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Έτσι, αν τρώει αρκετές τροφές οι οποίες είναι γεμάτες από θερμίδες και ροφήματα τα οποία έχουν ζάχαρη δεν υπάρχει μετά «χώρος» για να καταναλώσει θρεπτικές τροφές.
Επίσης, όπως αναφέρει τα παιδιά τα οποία καταναλώνουν τροφές με πρόσθετα σάκχαρα θα έχουν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις μεγαλώνοντας όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και τερηδόνα. Η διατροφή σε αυτή την ηλικία επίσης βάζει τα θεμέλια για τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού μακροπρόθεσμα.
Εξίσου σημαντική είναι η παρατήρησή της ότι οι άνθρωποι πάντως είναι φτιαγμένοι να αναζητούν ζάχαρη γιατί γεμίζει τις αποθήκες του λίπους τους και οι πρόγονοί μας χάρη στην κατασκευή αυτή του σώματός μας μπορούσαν να αντέξουν παραπάνω όταν το φαγητό ήταν λιγοστό.
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να δέχονται να τρώνε και πικρά φαγητά που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως τα λαχανικά αν τους τα δίνουμε από μικρή ηλικία. Όταν από νωρίς οι γονείς βάζουν τις σωστές βάσεις στη ζωή, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να αποφύγουν τις χρόνιες ασθένειες. Αν το παιδί δείχνει να μην του αρέσουν τα λαχανικά αρχικά, προσπαθήστε ξανά. Πώς μπορείτε να τσεκάρετε την τροφή που δίνετε στο παιδί σας για να είστε σίγουροι ότι τρέφεται σωστά.
Ακολουθούν μερικά χρήσιμα «tips» για γονείς
Τσεκάρετε τις ετικέτες
Τσεκάρετε τις ετικέτες για πρόσθετη ζάχαρη στα φαγητά και στα ποτά προτού τα αγοράσετε. Οι ετικέτες περιλαμβάνουν συνήθως μια σημείωση που περιλαμβάνει τα συνολικά σάκχαρα και κάτω από αυτό το ποσοστό των πρόσθετων σακχάρων.
Προτιμήστε πιο υγιεινά ροφήματα
Καλό θα είναι να κλείσετε τα ροφήματα που έχουν ζάχαρη με νερό ή γάλα. Καλό επίσης θα είναι να αποφεύγετε τη σόδα, το γάλα με γεύσεις, φρουτοχυμούς από το σουπερ μάρκετ, χυμούς που δεν περιέχουν μόνο χυμό φρούτων, ενεργειακά ποτά και νερό με ζάχαρη ή τσάι.
Ετοιμάστε εσείς το φαγητό του παιδιού σας και μην αγοράζετε έτοιμο
Δώστε προσοχή στη ζάχαρη που «κρύβεται» πίσω από ετικέτες
Κάποια έτοιμα φαγητά έχουν κυριολεκτικά «ζαχαρένιο» όνομα όπως σάλτσα μήλου με προσθήκη ζάχαρης ή ροδάκινα με προσθήκη ζάχαρης. Παρόλα αυτά καμιά φορά η ζάχαρη δεν είναι ορατή καθώς τροφές που δεν περιμένουμε να έχουν πρόσθετη ζάχαρη περιέχουν αρκετή όπως τα γιαούρτια. Για παράδειγμα το σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη, συμπυκνωμένοι χυμοί, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, γλυκαντικό καλαμποκιού, λακτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη και σιρόπι σφένδαμου.
Σκεφτείτε ξανά πριν αγοράζετε τα έτοιμα τρόφιμα
Αν δίνετε στο παιδί σας έτοιμα φαγητά ή προπαρασκευασμένα τρόφιμα και φαγητά, όπως είναι τα δημητριακά, πουρές φρούτων ή λαχανικών πρέπει να περιέχουν ελάχιστα ή και καθόλου σάκχαρα.
Προσπαθήστε να δίνετε ξανά και συχνά λαχανικά στα παιδιά
Προσπαθήστε ξανά και ξανά να δίνετε στα παιδιά λαχανικά. Τα μικρά παιδιά πρέπει να δοκιμάσουν 30 ή και περισσότερες φορές μια τροφή ώστε να μάθουν να τους αρέσει.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διαιτολόγος, δεν είναι εύκολο να μάθει κανείς να μειώνει την πρόσθετη ζάχαρη. Επίσης, σημαντική είναι η παρατήρησή της ότι συχνά οι πιο υγιεινές τροφές είναι και πιο ακριβές. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκες που τους πιέζουν και είναι πολύ δύσκολο να βάλουν σε προτεραιότητα ένα υγιεινό διατροφολόγιο.
Καλό θα ήταν να μην κάνετε αμέσως τις αλλαγές αυτές στην διατροφή του παιδιού σας. Ξεκινήσετε με την πιο εύκολη για αρχή και μετά σταδιακά συνεχίστε με την επόμενη. Επίσης, να θυμάστε ότι μικρές «ατασθαλίες» στη διατροφή είναι κάτι το φυσιολογικό. Το σημαντικό είναι να ανεβαίνεις πάλι στο άλογο και να συνεχίζεις ξανά.
ΠΗΓΗ: theconversation.com