Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η λεγόμενη υπεργλυκαιμία έρχεται όταν υπάρχει πολλή ζάχαρη στο αίμα λόγω της έλλειψης ινσουλίνης στο σώμα. Αρκετοί παράγοντες μπορεί να συνεισφέρουν στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα όπως είναι η κακή διατροφή και κατανάλωση ποτού όπως επίσης και η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας ή κάποια ασθένεια.
Αν δεν θεραπευτεί η υπεργλυκαιμία μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές που συνολικά επηρεάζουν την υγεία όπως τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα και την καρδιά για αυτό είναι σημαντικό να παραμείνει το σάκχαρο σε μέτρια με χαμηλά επίπεδα.
Παρόλο που οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για το σώμα μας, πρέπει να έχουμε στο νου μας ποιους υδατάνθρακες επιλέγουμε ειδικά όσοι έχουν θέμα με το σάκχαρό τους. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ψωμιού που είναι πιο υγιεινοί από άλλους πάντως. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Lisa Young, συγγραφέα του βιβλίου "Finally Full, Finally Slim", το χειρότερο είδος ψωμιού είναι αυτό που έχει μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης χωρίς πρόσθετες φυτικές ίνες.Όπως εξηγεί η ίδια το ψωμί αυτό μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πολύ γρήγορα.
Οι φυτικές ίνες πάντως σταθεροποιούν το σάκχαρο αίμα. Υπάρχουν δύο είδη υδατανθράκων: Οι απλοί και οι σύνθετοι. Οι απλοί είναι υδατάνθρακες που φτιάχνονται από σάκχαρα όπως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχουν απλές χημικές ουσίες και από μία ή δύο είδη σακχάρου. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν ακόμα πιο σύνθετες χημικές δομές, με τρία ή παραπάνω είδη σακχάρου. Χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έχουν λιγότερο χρόνο επίδρασης στο αίμα και αυτό αυξάνεται σταδιακά.
Ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη
Παρόλο που οι σύνθετοι υδατάνθρακες φαίνεται να είναι καλύτεροι σε ότι αφορά την αύξηση του σακχάρου στο αίμα το η Σχολή Δημόσιας Υγείας του T.H. Chan του Harvard θεωρεί ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση των υδατανθράκων στο σάκχαρο του αίματος και τις χρόνιες παθήσεις. Γι' αυτό ο γλυκαιμικός δείκτης είναι σημαντικός κατά τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα και πόσο πολύ ένα συγκεκριμένο φαγητό μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του. Το επίπεδο μέτρησης ξεκινά από το 0 και φτάνει στο 100. Τυπικά, οι τροφές που είναι υψηλές σε φυτικές ίνες δεν περιλαμβάνουν αρκετούς εύπεπτους υδατάνθρακες, για αυτό ο χρόνος πέψης φθίνει και προκαλεί σταδιακά χαμηλότερη αύξηση στο αίμα. Τα δημητριακά που έχουν αλεστεί και εξευγενιστεί - έχει αφαιρεθεί το πίτουρο και το φύτρο δηλαδή - έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι το άσπρο ψωμί χωνεύονται γρηγορα και προκαλούν σημαντικές διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος. Η κατανάλωση πολλών τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Για αυτούς τους λόγους είναι προτιμότερο να επιλέγουμε ψωμί ολικής άλεσης.
Πηγή: https://www.eatthis.com/worst-bread-for-high-blood-sugar/