Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.923 ενήλικες στην Κίνα που είτε δεν έπιναν καθόλου τσάι, είτε κατανάλωναν αποκλειστικά ένα είδος τσαγιού. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι όσοι κατανάλωναν τσάι καθημερινά είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου το συγκεκριμένο ρόφημα. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Τα οφέλη του δημοφιλούς ροφήματος δεν σταματούν εκεί καθώς οι λάτρεις του φαίνεται να αποκτούν μια επιπλέον ασπίδα προστασίας με μείωση κατά 15% του κινδύνου να αναπτύξουν προδιαβήτη, μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ξεκινούν να αυξάνουν
ελαφρώς αλλά δεν φτάνουν στις εργαστηριακές τιμές που εντοπίζονται στους διαβητικούς ασθενείς.
Το κατάλληλο είδος τσαγιού
Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν συγκεκριμένα τον τύπο τσαγιού που έπιναν οι συμμετέχοντες στην μελέτη, διαπίστωσαν ότι το μαύρο τσάι είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην πρόληψη για διαβήτη, μειώνοντας τις πιθανότητες αυτής της πάθησης κατά 47%.
«Η συχνή κατανάλωση τσαγιού, ιδιαίτερα “σκούρου”, συσχετίστηκε με αυξημένη απέκκριση γλυκόζης στα ούρα και μειωμένη αντίσταση στην
ινσουλίνη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Tongzhi Wu, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Ποιος όμως είναι ο μηχανισμός πίσω από την δράση του τσαγιού; Οι γιατροί εξηγούν ότι όταν το σώμα εκκρίνει περισσότερη γλυκόζη μέσω της ούρησης, αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι βιολογικές του λειτουργίες για διατήρηση των σωστών τιμών σακχάρου στο αίμα, λειτουργούν αποτελεσματικά.
Η μελέτη κατέδειξε ότι η απέκκριση γλυκόζης στα ούρα ήταν σημαντικά καλύτερη σε όσους συνηθίζουν να πίνουν καθημερινά τσάι και μάλιστα το
αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό για εκείνους που προτιμούν τα πιο σκούρα χαρμάνια τσαγιού.
Οι επιστήμονες επίσης γνωρίζουν ότι το φαινόμενο αντίστασης στην ινσουλίνη είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει δυσλειτουργία στην προσπάθεια διαχείρισης και εξισορρόπησης των τιμών σακχάρου. Η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου τσαγιού φαίνεται ότι αναπάντεχα βοηθά και σε αυτό
το θέμα καθώς συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.
Παρά τα ευρήματα, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η έρευνα τους δεν μπορεί να αποδείξει αν η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν τα αποτελέσματα που στην συγκεκριμένη περίπτωση προήλθαν από την παρατήρηση ενός πληθυσμού σε μια χώρα που το τσάι είναι εντεταγμένο στην κουλτούρα τους, θα είναι το ίδιο εντυπωσιακά και σε χώρες που το εν λόγω ρόφημα είναι λιγότερο δημοφιλές.
Ωστόσο, οι διατροφολόγοι σημειώνουν ότι η πρόσφατη μελέτη συνεισφέρει σε ένα ευρύτερο σύνολο στοιχείων των τελευταίων ετών που έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση τσαγιού με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης για διαβήτη τύπου 2.
Το μυστικό ίσως κρύβεται στις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα φύλλα του τσαγιού, οι οποίες βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής.
Η συμβουλή των ειδικών είναι να εντάξουμε το τσάι στην καθημερινή μας διατροφή, διαλέγοντας εκείνο που μας αρέσει περισσότερο ανάμεσα στην μεγάλη ποικιλία που προσφέρεται. Ιδανικά, θα μπορούσε να αντικαταστήσει άλλα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά, με την καλύτερη “ανταλλαγή” να είναι όταν αντί για ένα αναψυκτικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη επιλέξουμε μια κούπα αρωματικού, γευστικού τσαγιού, γλυτώνοντας έτσι και τις κενές θερμίδες του αναψυκτικού.
Πηγή: everydayhealth.com