Οι γιορτινές ημέρες συνεχίζονται, με αποκορύφωμα την αυριανή ημέρα που είναι η πρώτη ημέρα του νέου έτους, του 2023.
Η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και εκλεκτή για όλους όλους. Η κάθε οικογένεια είναι έτοιμη να τιμήσει την ιδιαίτερη αυτή στιγμή κόβοντας την καθιερωμένη παραδοσιακή βασιλόπιτα.
Μικροί και μεγάλοι καρτερούν πώς και πώς την στιγμή αυτή, την κοπή της πίτας, καθώς εκτός από την λαχταριστή γεύση της, υπάρχει και η «περιέργεια» για το «ποιός θα βρεί φέτος το φλουρί» το οποιο σηματοδοτεί την καλή τυχή του νέου έτους.
Η ανυπομονησία είναι μεγάλη ωστόσο το ίδιο μεγάλη είναι και η «στεναχώρια» για κάποιους, επειδή δεν μπορούν να «απολαύσουν» ένα κομμάτι βασιλόπιτας χωρίς να σκέφτονται τις θερμίδες και τις «συνέπειες» που θα επιφέρει η κατανάλωση της στην υγεία τους, ιδίως αν πρόκειται, μάλιστα, και για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οπως σάκχαρο.
Την «λύση» σε αυτή την περίπτωση δίνει για ακόμη μια φορά η συνταγή από το diabeteslife.gr, η οποία αν και δεν περιέχει καθόλου το συστατικό της ζάχαρης, κάνει την βασιλόπιτα να είναι εξίσου γευστική και απολαυστική.
Τα βήματα είναι απλά και τα υλικά συγκεκριμένα, αν ακολουθήσετε «πιστά» τις οδηγίες τότε «θα γλύφετε τα δάχτυλα σας» όπως λέει και μια γνωστή παροιμία.
Υλικά για περίπου 8 κομμάτια
4 αυγά μεσαία
50 γρ. στέβια
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
60 γρ. cranberries αποξηραμένα
60 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
50 γρ. γάλα
150 γρ. ελαιόλαδο
χυμό από ½ πορτοκάλι
150 γρ. κρέμα γάλακτος, κρύα
Για τη διακόσμηση
χρυσόσκονη βρώσιμη
δεντράκια ψεύτικα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Λαδώνετε ελαφρά και αλευρώνετε μία στρογγυλή φόρμα 23 εκ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με τη στέβια για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά και να ομογενοποιηθούν με τη στέβια.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το ξύσμα, τα cranberries και τα καρύδια. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το γάλα, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε σιγά σιγά τα υγρά υλικά που έχετε στο μπολ.
Τέλος, προσθέτετε τα στερεά υλικά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 50 λεπτά.
Αφαιρείτε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα εντελώς. Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα βάζετε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε μέχρι να γίνει σαντιγί.
Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας στρώνετε τη σαντιγί πάνω από τη βασιλόπιτα.
Διακοσμείτε με τη χρυσόσκονη και τα δεντράκια.
Πηγή: diabeteslife.gr
Δείτε επίσης: