Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος σας όσον αφορά τη διαχείριση του διαβήτη. Όποια και αν είναι η στρατηγική που επιλέγετε για αυτό - είτε είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή κάτι άλλο - είναι σημαντικό να κάνετε υγιεινές επιλογές. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον διαβήτη σας, την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη σας, ενώ ταυτόχρονα θα δίνετε στο σώμα σας αυτό που χρειάζεται για μια μακρά και υγιή ζωή.
Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ακολουθήσετε τη στρατηγική που καθορίστηκε από ειδικούς σε θέματα διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health. Οι συμβουλές είναι απλές και εύκολες προς εφαρμογή
- Χωρίστε το πιάτο σας στη μέση.
- Γεμίστε τη μία πλευρά με λαχανικά (κατά προτίμηση μη αμυλούχα) και φρούτα.
- Γεμίστε την άλλη πλευρά με δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινή πρωτεΐνη.
- Ελαχιστοποιήστε τους εξευγενισμένους κόκκους όπως το άσπρο ρύζι και το άσπρο ψωμί, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι ίνες.
- Επιλέξτε πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρι, πουλερικά και φασόλια, αντί επεξεργασμένων κρεάτων όπως μπέικον και αλλαντικά.
- Χρησιμοποιήστε υγιή έλαια.
Ενδεδειγμένοι τρόποι διατροφής για άτομα με διαβήτη
Μια υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Θα πρέπει επίσης να είναι καλή για την καρδιά σας, τον εγκέφαλό σας και κάθε άλλο μέρος του σώματός σας. Παρακάτω ακολουθούν μερικά κοινά πρότυπα διατροφής ιδιαίτερης σημασίας για τα άτομα με διαβήτη που ακολουθούν στενά τις συστάσεις για τη διατροφή από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.
Χορτοφάγοι. Οι χορτοφάγοι τρώνε κυρίως τρόφιμα από φυτά. Ορισμένα περιλαμβάνουν γάλα και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα, ενώ άλλα περιλαμβάνουν αυγά (χορτοφαγικά) ή και γαλακτοκομικά και αυγά. Μερικοί επιτρέπουν ακόμη και λίγη ζωική πρωτεΐνη σε μια συνολικά φυτική διατροφή. Υπάρχουν, βέβαια και κάποιοι που αυτοαποκαλούνται χορτοφάγοι, αν και τρώνε λίγο κοτόπουλο, ψάρι ή την περιστασιακή μερίδα κόκκινου κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να είναι καλύτερες από τις παραδοσιακές δίαιτες χαμηλών λιπαρών για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγξουν το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στο αίμα.
Vegan. Οι βίγκαν τρώνε μόνο τρόφιμα από φυτά. Δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα ή υποπροϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά ή γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως γιαούρτι ή τυρί. Σε μια ανασκόπηση του 2015 για τις δίαιτες για χορτοφάγους και τον διαβήτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι, όπως οι χορτοφαγικές δίαιτες, οι παραδοσιακές δίαιτες για χορτοφάγους βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 καλύτερα από ό, τι οι τυπικές δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
Μεσογειακού τύπου. Στη δεκαετία του 1950 και του 1960, ο πρωτοπόρος της έρευνας για τη διατροφή Ancel Keys και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τρόπους διατροφής σε 16 διαφορετικούς πληθυσμούς σε επτά χώρες. Παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην Κρήτη, σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στη νότια Ιταλία τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άλλους στη μελέτη και είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Ο Keys ήταν πεπεισμένος ότι οι τοπικές δίαιτες, που ονομάστηκαν από κοινού μεσογειακή διατροφή, ήταν ένας σημαντικός λόγος για την καλή υγεία σε αυτούς τους πληθυσμούς. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μελέτες έχουν δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Ακολουθούν τα γενικά χαρακτηριστικά μίας δίαιτας μεσογειακού τύπου:
- φυτικά τρόφιμα ως η κύρια πηγή θερμίδων: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και όσπρια (όπως φασόλια, μπιζέλια και φακές), με προτίμηση για τρόφιμα που είναι φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα για τη διατήρηση θρεπτικών συστατικών
- το ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λίπους
- χαμηλές έως μέτριες ποσότητες τυριών και γιαουρτιού με τα γεύματα
- μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών ως οι προτιμώμενες πηγές ζωικών πρωτεϊνών - ελάχιστες ποσότητες κόκκινου κρέατος
- φρέσκα φρούτα με γεύματα αντί για επιδόρπια
- για όσους πίνουν αλκοόλ, το κρασί να καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες (όχι περισσότερο από δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες ή μία την ημέρα για τις γυναίκες), συνήθως με γεύματα.
ΠΗΓΗ: HarvardMedicalSchool