Το Teff είναι ένα ποώδες φυτό που παράγει εδώδιμους σπόρους πολύ παρόμοιους με τα δημητριακά που συνήθως βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ. Προέρχεται από την Αιθιοπία και την Ερυθραία, όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες και διατίθεται σε πιο σκούρες και ανοιχτόχρωμες ποικιλίες, με το καφέ και το ιβουάρ να είναι οι πιο δημοφιλείς. Οι σπόροι του τεφ είναι οι μικρότεροι στον κόσμο, με μέγεθος μόλις το 1/100 του κόκκου σιταριού. Έχει μια γήινη, ξηρή γεύση και δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που το καθιστά ελκυστικό για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο Μαρία Αντίνου.
Τα θρεπτικά συστατικά του
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θρεπτική σύνθεση του τεφ φαίνεται να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλα δημητριακά, το teff είναι μια καλή πηγή χαλκού, μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.
Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αφού έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης στο σώμα.
Η περιεκτικότητα του σε λυσίνη, αμινοξύ που δεν απαντάται εύκολα σε άλλους κόκκους είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η λυσίνη υποστηρίζει την παραγωγή πρωτεϊνών, ορμονών, ενζύμων, κολλαγόνου και ελαστίνης, και επιπλέον, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα οφέλη του Teff είναι πολλά στον οργανισμό, καθώς:
- Δεν περιέχει γλουτένη
- Βελτιώνει τη μυϊκή μάζα
- Εξισορροπεί τις ορμόνες
- Διατηρεί την όρεξη και τη Διάθεση υπό έλεγχο
- Προάγει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου
- Επιβραδύνει τη γήρανση
Η διατροφική ανάλυση του teff
- Ενέργεια: 366 θερμίδες
- Πρωτεΐνη: 12,2 γραμμάρια
- Λίπος: 3,7 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 70,7 γραμμάρια
- Ίνες: 12,2 γραμμάρια
- Σίδηρος: 37% της ημερήσιας αξίας
- Ασβέστιο: 11%
Που και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε
Το teff είναι ένα ευέλικτο δημητριακό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Ακολουθούν μερικοί τρόποι προκειμένου να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας:
- Σε σούπες: Μπορείτε να προσθέσετε teff σε σούπες για επιπλέον πρωτεΐνη και ίνες.
- Ψωμί, κέικ, μπισκότα: Μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού, κέικ, μπισκότων.
- Ζυμαρικά: Μπορείτε να φτιάξετε ζυμαρικά από τεφ
- Ζύμη για πίτσα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε teff για την παρασκευή ζύμης για πίτσα.
- Σάλτσες: Μπορείτε να προσθέσετε teff στις σάλτσες σας για να τις «δέσετε».
- Σαλάτες: Μπορείτε να προσθέσετε βρασμένο teff στις σαλάτες σας.
Απλά αντικαταστήστε την ποσότητα του συνηθισμένου αλευριού με το τεφ. Ωστόσο, λόγω της μικρής τους διάμετρου, οι σπόροι τεφ μπορεί να είναι δύσκολοι στο ξέπλυμα. Μια λύση είναι να τους ξεπλύνετε μέσα σε τουλπάνι.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Το teff είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση και δεν είναι γνωστό να προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, όπως με κάθε τροφή, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία σε αυτό. Επίσης, αν και το teff δεν περιέχει γλουτένη, οι άνθρωποι με σοβαρή αλλεργία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα teff που αγοράζουν δεν έχουν μολυνθεί με γλουτένη κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας τους.
Είναι πάντα καλή ιδέα να εισάγετε νέα τρόφιμα στη διατροφή σας σταδιακά και να παρακολουθείτε πώς αντιδρά το σώμα σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αντίδραση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας.