Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα The Lancet Diabetes & Endocrinology, η τακτική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 31 διαφορετικές έρευνες σε 20 χώρες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, χρησιμοποίησαν το παγκόσμιο project InterConnect προκειμένου να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, ακατέργαστου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα: η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα –που αντιστοιχεί σε περίπου δύο φέτες ζαμπόν– συνδέεται με 15% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Παρομοίως, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ακατέργαστου κόκκινου κρέατος την ημέρα –που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα– αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%.
Τα πουλερικά ως εναλλακτική λύση
Ενώ η κατανάλωση πουλερικών όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα συνδέθηκε αρχικά με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο (8%), περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι λιγότερο σταθερό από ό,τι για το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατανάλωση πουλερικών να είναι λιγότερο επικίνδυνη, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.
Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Cambridge και μια από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μάς παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αυτών των ειδών κρέατος για να περιοριστούν τα περιστατικά διαβήτη».
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Chunxiao Li, πρόσθεσε από την πλευρά του πως «προηγούμενες αναλύσεις βασίζονταν σε ήδη δημοσιευμένα αποτελέσματα, αλλά εμείς εξετάσαμε δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη. Αυτό μας επέτρεψε να εναρμονίσουμε τις πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και την εμφάνιση διαβήτη, επιτρέποντας ακριβέστερες εκτιμήσεις».
Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, όχι μόνο για την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 αλλά και για τη γενική υγεία. Οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσουμε αυτά τα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φυτικές πρωτεΐνες ή ψάρια, που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.