Μια νέα μελέτη που μελέτησε δεκάδες έρευνες και τις αναφορές σχετικά με άτομα που τρώνε καρύδια από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο δραστήριοι, να τρώνε περισσότερο υγιεινά γενικά και έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων καρδιάς καθώς γερνούν και φτάνουν τη μέση ηλικία.
Φυσικά, αρκετές προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως τα καρύδια έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Προηγούμενη μελέτη, μέρος της οποίας είχε χρηματοδοτηθεί από το Ινστιτούτο Καρυδιού της Καλιφόρνιας, η οποία και πρόκειται για το πιο μεγάλο και πιο εξονυχιστικό project επί του θέματος, στην ουσία αναφέρει ότι προσθέτοντας καρύδια στο διατροφολόγιό μας βάζουμε τις βάσεις για πιο υγιεινές συνήθειες αργότερα στη ζωή μας. Επίσης, αυτή η έρευνα προτείνει ότι τα καρύδια είναι ένας εύκολος τρόπος, μια προσιτή επιλογή μέσω της οποίας μπορεί κανείς να βελτιώσει τα καρδιολογικά προβλήματα, αν αρχίσει να τρώει καρύδια νωρίς στην ενήλικη ζωή του.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στο τμήμα Δημόσιας Υγείας, αναφέρουν ότι τα καρύδια μπορεί να λειτουργήσουν ως γέφυρα για άλλες υγιεινές συνήθειες κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Θεωρούν αυτό συμβαίνει χάρη στον συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που έχει η καρυδιά.
Για παράδειγμα, η καρυδιά είναι το μόνο δέντρο με ξηρό καρπό που θεωρείται μια άριστη πηγή ωμέγα - 3 φυτικών λιπαρών και άλφα-λινολενικού οξέος, που φαίνεται να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, γεγονός το οποίο μας βοηθά να γερνάμε με υγεία. Μια μόνο μερίδα καρυδιών, μια γεμάτη χούφτα δηλαδή, προσφέρει μια σειρά από πολλά θρεπτικά οφέλη που υποστηρίζουν την συνολική μας υγεία. Αυτή η χούφτα περιλαμβάνει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, δύο γραμμάτια φυτικών ινών και είναι καλή πηγή μαγνησίου (45 milligrams). Τα καρύδια επίσης παρέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά, όπως επίσης και πολυφαινόλες.
«Όσοι τρώνε καρύδια φαίνεται να έχουν έναν μοναδικό σωματικό φαινότυπο που φέρει μαζί του και άλλες θετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καλύτερη ποιότητα διατροφής, ειδικά όταν αρχίζουν να τρώνε καρύδια από τη νεαρή ηλικία έως τη μέση ενήλικη ζωή – καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. », λέει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και επικεφαλής ερευνητής στο CARDIA, Lyn M. Steffen, PhD, MPH, RD, σε δήλωσή του.
Δεδομένα από την έρευνα έρχονται από την Μελέτη Ανάπτυξης Κινδύνου Στεφανιαίας Αρτηρίας σε Νέους Ενήλικες (CARDIA). Πρόκειται για μια μακρόχρονη μελέτη που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς των ΗΠΑ και από το Ινστιτούτο Αίματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, που είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει και να εξετάζει την ανάπτυξη της καρδιάς και τους κινδύνους που υπάρχουν να αναπτύξει προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρήσεις από ένα σύνολο με 3.023 διαφοροποιήσεις υγιών ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 -30 ετών. Τα δεδομένα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα συλλέχθηκαν αρχικά σε 4 κέντρα, στο Σικάγο, στη Μινεάπολη, στο Όκλαντ και το Μπέρμιγχαμ κατά το 1985 -1986. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρακολούθησης, έγινε αυτοαξιολόγηση της περιόδου σε τρεις περιπτώσεις: Στην αρχή όταν άρχισαν να τρώνε καρύδια, επτά χρόνια μετά και αφού πια πέρασαν 20 χρόνια. Φυσικές και κλινικές μετρήσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν καθώς επίσης και πολλαπλές εξετάσεις κατά την διάρκεια των 30 χρόνων.
Έγινε διαχωρισμός σε τρεις κατηγορίες που βασίστηκαν στον τρόπο διατροφής. Από αυτά τα άτομα 352 ήταν άνθρωποι που θεωρήθηκαν ως άτομα που καταναλώνουν καρύδια συχνά, 2.494 τοποθετήθηκε στην κατηγορία ατόμων που τρώνε άλλα είδη ξηρών καρπών και 177 από αυτούς τοποθετήθηκαν στην κατηγορία ατόμων που δεν καταναλώνει ξηρούς καρπούς. Από εκεί και πέρα αναζητήθηκαν και προβλήματα υγείας όπως καρδιολογικά προβλήματα, ο τρόπος διατροφής, το κάπνισμα, η δομή του σώματος, η πίεση του αίματος, τα λιπίδια πλάσματος (π.χ τα τριγλυκερίδια), η γλυκόζη αίματος νηστείας (σάκχαρο) και οι συγκεντρώσεις ινσουλίνης.
Η συνολική μέση πρόσληψη καρυδιών της μελέτης ήταν σχεδόν τα ¾ της ημερήσιας πρόληψης. Η κατανάλωση στην ομάδα των ατόμων που έτρωγε άλλα είδη ξηρών καρπών ήταν μιάμιση χούφτα καθημερινά. Επίσης, η ποικιλομορφία από αποψη έρευνας ήταν καλή και από γεωγραφικά μιλώντας και από άποψη μεγέθους δείγματος. Στην έρευνα πήραν μέρος για 30 χρόνια τόσο μαύρες όσο και λευκές γυναίκες αλλά και άνδρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν καρύδια είχαν καλύτερη φυσική δραστηριότητα σε σχέση με όσους έτρωγαν άλλα είδη ξηρών καρπών και εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου ξηρούς καρπούς. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που σε σύγκριση με άλλους που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς είχαν επίσης ένα μικρότερο ρίσκο καρδιολογικών προβλημάτων αργότερα στη ζωή τους.
Όσοι έτρωγαν καρύδια φάνηκε να παίρνουν λιγότερο βάρος κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Τα άτομα που έτρωγαν λιγότερα καρύδια θεωρήθηκαν παχύσαρκοι σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Επίσης, όσοι κατανάλωναν καρύδια είχαν σημαντικά πιο χαμηλή συγκέντρωση σακχάρου του αίματος σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς, την ώρα όσοι τρώνε άλλα είδη ξηρών καρπών έχουν υψηλότερη LDL χοληστερόλη.
Όσοι τα κατανάλωναν είχαν μια υψηλότερη συνολική ποιότητα υγείας σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Το πιο σημαντικό ήταν ότι όσοι έτρωγαν καρύδια φάνηκε να καταναλώνουν τα τρόφιμα και τα συστατικά που είναι σημαντικά για τη Δημόσια Υγεία σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους Αμερικανούς για την πενταετία 2020 -2025. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, το ψάρι, τα λαχανικά, η βιταμίνη B6, οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο. Από την άλλη μεριά, όσοι καταναλώνουν καρύδια, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Πηγή: https://studyfinds.org/walnuts-secret-long-healthy-life/
*Φαινότυπος: Όλα τα μορφολογικά, παραγωγικά, ηθολογικά κ.λ.π. χαρακτηριστικά που εκδηλώνει ένας οργανισμός σε μία δεδομένη στιγμή, δηλαδή το μέρος του γονοτύπου του οργανισμού το οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε.