Στην κατηγορία «ό,τι κολυμπάει» εντάσσονται τα ψάρια και κυρίως αυτά που έχουν στα συστατικά τα πασίγνωστα πλέον Ω-3 λιπαρά όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός κ.ά ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με μελέτες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας η καθημερινή κατανάλωση έστω και 3 γραμμαρίων Ω-3 λιπαρών που αντιστοιχεί σε ποσότητα κατανάλωσης από 110 εως 114 γραμμάρια σολωμού, θεωρείται αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το μέσο συμπλήρωμα ιχθυελαίου κουβαλά κατά μέσο όρο 300 mg Ω-3 ανά χάπι. Υπενθυμίζεται ότι τα Ω-3 λιπαρά έχουν συνδεθεί και με αυξημένες γνωστικές επιδόσεις
Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης
Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, συνδύασε δεδομένα από 71 κλινικές δοκιμές, μελετώντας τη σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεση και Ω-3 λιπαρών οξεών DHA και EPA σε ενήλικες με ή χωρίς αρτηριακή πίεση η διαταραχές στη χοληστερίνη.
Οι κλινικές δοκιμές έλαβαν μέρος παγκοσμίως από το 1987 έως το 2020. Τα αποτελέσματα συμπεριλάμβαναν πληροφορίες για την υγεία 5.000 ατόμων ηλικίας 22-86 ετών. Τα άτομα στις δοκιμές κατανάλωσαν τη συνιστώμενη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων για 10 εβδομάδες.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη σε άτομα που προσλάμβαναν μεταξύ δύο και τριών γραμμαρίων συνδυασμένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA καθημερινά από τους ενήλικες που δεν έτρωγαν. Η κατανάλωση περισσότερων από τρία γραμμάρια ωμέγα-3 έκανε τεράστια διαφορά στους ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά λιπίδια αίματος.
Με 3 γραμμάρια ημερησίως Ω -3, η μέση αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση μειώθηκε περίπου 4,5 mm/Hg. Όσοι δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση είδαν την αρτηριακή τους πίεση να πέφτει κατά 2,0 mm/Hg.
Η κατανάλωση 5 γραμμαρίων ωμέγα-3 μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά σχεδόν 4,0 mm/Hg για τα άτομα με υπέρταση. Όσοι δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση που έτρωγαν 5 γραμμάρια ωμέγα-3 ημερησίως είδαν μέση μείωση κάτω από 1,0 mm/Hg.