Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πρόσφατα εξέδωσε μερικές χρήσιμες οδηγίες για σωστο χειρισμό τροφίμων στο σπίτι με σκοπό την προάσπιση της υγείας όλων των μελών μίας οικογένειας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο φορέας στην ανάρτηση του στο Facebook, κάθε φορά που επιλέγουμε και χειριζόμαστε τρόφιμα με βάση τα πέντε «κλειδιά» για ασφαλέστερα τρόφιμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), τότε δρούμε ως υπεύθυνοι διαχειριστές της επικινδυνότητας.
Αυτά είναι:
-
Διατηρούμε τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες χειρισμού τροφίμων καθαρές
-
Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) από τα ωμά
-
Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό μας
-
Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
-
Χρησιμοποιούμε ασφαλές νερό και πρώτες ύλες
Αναλυτικά οι συμβουλές του ΕΦΕΤ για πιο ασφαλή τρόφιμα